Afbreukrisico's digitale gegevensdragers en internetgebruik

Tolken worden naast het “vertalen en tolken” ook ingezet om zelfstandig en/of onder begeleiding onderzoek te doen op bijvoorbeeld het internet.
Onjuist omgaan met digitale gegevensdragers en internet levert niet alleen afbreukrisico in voor een lopend onderzoek maar ook een imagorisico voor de tolk. Dit webinar gaat in op afbreukrisico’s met betrekking tot digitale gegevensdragers en gebruik van internet.

1e uur: afbreukrisico’s digitale gegevensdragers. Wat als bijv een USB-stick kwijtraakt, maar ook als deze defect raakt.

2e uur: afbreukrisico’s gebruik internet.  Wel of niet onderweg, wel of niet thuis, welk tijdstip, welke zoekvragen etc.

De deadline nadert, u wordt verwacht een vertaling aan te leveren, of een verslag van een onderzoek op internet, en dan begeeft uw computer het. Is het een kwestie van een nieuwe computer kopen en dan even de bestanden over zetten? Wanneer heeft u de laatste back-up gemaakt van uw bestanden? Heeft u deze back-up ook gecontroleerd?

Op weg naar uw opdrachtgever, gelukkig bent u mooi op tijd, maar dan…. Grote schrik, de USB-stick met daarop alle gegevens is niet meer in uw bezit. Gelukkig kunt u uw opdrachtgever verzekeren dat deze gegevens zonder het juiste wachtwoord niet toegankelijk zijn en dat er dus geen kans is op het lekken van deze (vertrouwelijke) informatie. Daarnaast heeft u thuis een degelijke copy gemaakt. Lastig dat u nu even nee moet verkopen, maar u laat in ieder geval zien dat u een professional bent.

Uw opdrachtgever belt, er blijkt dat er vanuit het onderzoek gegevens zijn gelekt en daarmee is het voorlopig einde onderzoek en einde opdracht. Heel vervelend. Uiteraard wordt u voor uw verrichte werkzaamheden betaald, maar kunt u in de toekomst weer nieuwe opdrachten verwachten?  U was bezig om zelfstandig onderzoek te doen op het internet. Gelukkig weet u dat u niet de bron bent van al deze ellende. U heeft netjes uw mond gehouden, u weet hoe u om moet gaan met de opslag van vertrouwelijke data. Daarnaast weet u dat uw internetonderzoek professioneel is uitgevoerd. U heeft geen informatie gelekt of door uw surfgedrag het risico genomen dat het onderzoek vroegtijdig bekend geworden is.

Spreekt dit u aan, neem dan vooral deel aan dit webinar. Dit webinar geeft een eerste overzicht waar u rekening mee moet houden en hoe u risico’s kunt vermijden of in kunt perken.

 

Dit webinar maakt deel uit van de elfdelige webinarserie 'Werken voor politiediensten: terminologie en wetgeving' (start/gestart op 29 januari 2020). 

Frank Kolenbrander

Frank Kolenbrander is een computer crime specialist en hij heeft onlangs zijn studie ‘MSc Forensic Computing and Cybercrime Investigation’ aan de Universiteit van Dublin met goed gevolg afgerond. Hij is een zogenaamde instromer in het beroepsonderwijs, afkomstig uit de praktijk van de opsporing. Hij is een digitaal specialist met jarenlange ervaring op nationaal en internationaal niveau. Daarnaast heeft hij voldaan aan de eisen verbonden aan een pedagogisch-didactische aantekening (PDA) en geeft hij les in binnen- en buitenland.  Hij kan complexe materie op een eenvoudige manier overbrengen. Humor, respect, inzet en gezamenlijk doen, zijn belangrijke aspecten in de manier van lesgeven.

Naast onderwijs is hij actief in binnen- en buitenland met advisering en ontwikkeling van software op het gebied van het opsporen van kinderporno.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Vertaalcompetentie, Culturele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00

Van bovengenoemde punten kunnen de volgende punten aangemerkt worden als specialisatiepunten:

Tolken en vertalen in strafzaken
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Webinar
Het webinar wordt gehouden op 19 februari 2020 van 20:00 tot 22:00 uur (time converter).
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een unieke link waarmee u kunt registreren en inloggen op het webinarplatform en het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint op uw scherm.
Tijdens het livewebinar kunt u (schriftelijk) vragen stellen aan de spreker.

Opname
U ontvangt uiterlijk 24 uur na het livewebinar de opname en kunt deze gedurende 7 dagen afspelen.
U behoudt uw recht op pe-punten mits u de hele opname bekijkt en het evaluatieformulier invult. 
Tijdens de opnames kunt u géén vragen stellen aan de spreker.

Evaluatie
Voor de verstrekking van een certificaat cq. toekenning van pe-punten is het vereist dat u:
1) het livewebinar volledig volgt of achteraf de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier op uitgebreide wijze invult zodat daaruit blijkt dat u de opname daadwerkelijk integraal beluisterd heeft.

Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen > Webinar > Evaluatie invullen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Datum: 19 feb. 2020
  • PE 2
  • 20:00
  • 50,- (excl. BTW)
  • Online