AutoHotKey: haal meer uit je PC

Efficiënter op de computer werken met AutoHotkey: een complete scripttaal om taken geautomatiseerd uit te laten voeren.
Leer er alles over tijdens deze interactieve online meeting en houd meer tijd en hersencapaciteit over voor de inhoud van wat je schrijft of vertaalt.

AutoHotkey is een tool waarmee je efficiënter kunt werken.

Op het simpelste niveau is AHK een veredelde autocorrectie die op de hele PC werkt: typefouten die je vaak maakt én de correcte spelling voer je in in AHK, en AHK verbetert je spelfouten terwijl je typt.

Maar het gaat verder: je kunt eindeloos lange lappen tekst of juist een woord of een zin invoeren die je met een korte code kunt gebruiken. Denk aan de tekst van een offerte, je e-mailadres, standaardzinnen of woorden die veel voorkomen in je vertaling of de afsluiting van je e-mails – met AHK doe je nooit meer iemand de 'Hatelijke grieten'. Het verschil met de verschillende opties op dit gebied in Word: AHK werkt in al je programma's, dus ook in je e-mail, browser, Excel, PDF en CAT-tool.

Bovenstaande is niet moeilijk te leren en maakt het leven op de computer een stuk makkelijker.

Voor wie meer wil, gaan we ook in op de scripts die je met AHK kunt maken (in Word zou je die macro's noemen), waarmee je met simpele toetsencombinaties programma's kunt openen, bestanden kunt hernoemen, bestaande toetsencombinaties een andere functie kunt geven of uit kunt schakelen en nog veel meer. 

Tijdens deze interactieve online meeting zullen theorie en praktijk worden afgewisseld: wat je leert, kun je meteen in de praktijk brengen.

Let op: AHK is niet compatibel met Mac.

Leerdoelen

Na afloop van deze meeting begrijp je wat je kunt doen met AutoHotkey en durf je zelf verder te ontdekken op basis van wat je geleerd hebt.

Relevantie

Deze meeting is gericht op vertalers en anderen die veel typen. Doordat je met AHK sneller tekst produceert met minder spelfouten, houd je meer tijd en hersencapaciteit over voor de inhoud van wat je schrijft of vertaalt.

Voor vertalers die in Word werken is het prettig dat je minder spelfouten maakt en dat je veelgebruikte woorden kunt verkorten tot codes (denk aan woorden als 'stottertherapieën' of complexe technische termen die je onmogelijk in één keer correct lijkt te kunnen schrijven; in een CAT-tool zou je hiervoor gebruikmaken van een termbase).

Vertalers die in een CAT-tool werken kunnen daarnaast AHK inzetten om bijvoorbeeld sneltoetsen in te stellen voor functies die ze veel gebruiken en waarvoor er nog geen sneltoets is.

Voertaal

Nederlands

Instapniveau

Geschikt voor zowel absolute beginners als mensen die AHK al gebruiken als veredelde autocorrectie en voor standaardteksten.

Margreet de Roo is sinds 2012 werkzaam als zelfstandig redacteur en vertaler. Ze werkt voor uitgeverijen, bedrijven en particulieren. Als redacteur houdt ze zich bezig met non-fictie, met name in de educatieve hoek. Als vertaler heeft ze vooral boeken vertaald.
In een vorig leven is ze docent geweest en de vaardigheden die ze toen heeft opgedaan zet ze graag in om collega-vertalers en -redacteuren en anderen die benieuwd zijn naar de mogelijkheden van AutoHotKey hiermee kennis te laten maken.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Technische competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van de webmeeting eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeeting kunt bijwonen. Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

NB: registreer tijdig; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van de meeting een melding/herinnering vanuit Zoom.

Tijdens de live webmeeting kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker.
Live deelname aan deze meeting is verplicht; er wordt geen opname van gemaakt.


Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je
- de livesessie volledig volgt; én
- het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.


Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen?
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars en meetings.

'De inhoud sloot precies aan op datgene wat ik nodig had in mijn dagelijks werk. De informatie was helemaal nieuw, en toch was het prima te volgen. Misschien juist doordat het webinar de oplossing bood voor bekende problemen. De dagelijkse praktijk werd constant aangehaald. Heel herkenbaar allemaal.'

'* Heldere uitleg, met ruimte voor ieders vragen. Wat digitaal een uitdaging is, Margreet heeft die goed weten te tackelen. 
* Margreet heeft de basis van AHK laten zien, maar ook laten zien hoe je het op eigen niveau en naar eigen wens kunt inzetten.
* Ook de informatie naderhand en de mogelijkheid tot vragen stellen draagt zeker bij aan het goede niveau.'

'Goed te volgen, duidelijke voorbeelden en bijzonder nuttige informatie die praktisch toepasbaar is in mijn werk.'

'Laagdrempelig, in de zin dat je meteen met het programma aan de slag gaat en met eenvoudige dingen begint zoals het bedenken en schrijven van een script wat voor jouzelf handig is. Je raakt meteen vertrouwd met hoe het programma werkt en ziet direct hoe het voor jouw eigen vertaalpraktijk ingezet kan worden en hoe zinnig dit kan zijn.'

AutoHotKey
Datum: 5 mrt. 2024
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 75,- (excl. BTW)
  • Online