Boekvertaling in eigen beheer uitgeven?

De (on)mogelijkheden van zelf een boekvertaling uitgeven.
 
Dorette Zwaans wil tijdens dit webinar een concreet verhaal houden over wat je allemaal moet doen om een boek gedrukt en wel te krijgen, en wat om het ook te verkopen. Het wordt niet alleen maar een heel enthousiast ‘moet je ook doen’ verhaal. Wie met de gedachte speelt dit ook te doen, wil Dorette bewust maken van de risico’s en de moeilijkheden.

In dit webinar gaan we in op de (on)mogelijkheden van zelf een boekvertaling uitgeven. Hierbij krijg je een globaal idee van het gehele proces, van aankoop van rechten tot het drukken van een boek, de marketing en de kans van slagen van een dergelijk project.
 
Je houdt van boeken, en dat ene boek zou écht naar het Nederlands vertaald moeten worden, maar je krijgt uitgevers niet enthousiast. Herken je dat? Denk je er dan weleens over na of je de boekvertaling zelf zou kunnen uitgeven? In één uur leer je wat de mogelijkheden en uitdagingen hierbij zijn, en wat er allemaal bij komt kijken als je besluit dat jouw project kansrijk is.
 
Het webinar bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Vertaalrechten:
  -  wat mag (niet) en hoe regel je het?
 • Productieproces:
  - van brontekst naar gepubliceerde vertaling
 • Administratieve verplichtingen bij boekuitgaven:
  - isbn, nur, vaste boekenprijs
 • De rol van het Centraal Boekhuis
  - en andere zaken rond opslag en distributie
 • Verkoop:
  - hoe krijg je het boek van de plank?

Leerdoelen

De cursist leert globaal wat er komt kijken bij het uitgeven van een boek. De cursist leert de kans van slagen afwegen van een boekvertaling in eigen beheer.

Dorette Zwaans studeerde Italiaanse en Franse taal- en letterkunde. Sinds 2009 boekvertaler en werkzaam in de uitgeverij, met een passie voor jeugdboeken. Sinds 2014 eigenaar van uitgeverij La zeta, waar zij eigen boekvertalingen uitgeeft. 

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Vertaalcompetentie
Contacturen
1,50
Voorbereiding
 
Totaal
1,50

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvang je een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor het webinar zodat je deze kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. Tijdens een livewebinar kun je schriftelijk vragen stellen aan de spreker. 

Opname
Je ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Deelnemers die onverhoopt niet live kunnen deelnemen en na het beluisteren van de opname nog met vragen blijven zitten, kunnen deze via de mail stellen. Deze zullen naderhand door de docent beantwoord worden.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je
1) het livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.  


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

'Heel goed, een eerlijk verhaal over de dagelijkse praktijk van het uitgeven van vertalingen in eigen beheer.'

'De webinar sloot uitstekend aan op de praktijk. Dorette wist op de vragen van deelnemers helder antwoorden te geven waar je wat aan had.'

'Een erg inzichtelijk webinar! Fijn dat iemand die dit zelf doet het hele proces wil uitleggen en eerlijk is over de kosten en inkomsten, voor- en nadelen - en er zo enthousiast over kan vertellen.'

Datum: 3 okt. 2023
 • PE 1.5
 • van 20:30 tot 22:00
 • 60,- (excl. BTW)
 • Online