DNA in strafzaken

Deelnemers krijgen inzicht in bewijsrecht in strafzaken, en met name kennis van de juridische mogelijkheden om verplicht DNA te laten afstaan in een strafzaak. Er wordt ingegaan op de Wet DNA-veroordeelden en de bewijswaarde van DNA-materiaal in een strafzaak.

Dit webinar is onderdeel van de webinarserie Verdieping strafrecht die op 26 februari start/gestart is.

Deelnemers krijgen inzicht in bewijsrecht in strafzaken, en met name kennis van de juridische mogelijkheden om verplicht DNA te laten afstaan in een strafzaak. Besproken wordt wat de betekenis van DNA is en op welke wijze dat in een strafzaak terugkomt. Daarbij wordt stilgestaan bij enige belangrijke strafzaken waarin het DNA-profiel een belangrijke rol innam. Tot slot wordt ingegaan op de Wet DNA-veroordeelden en de bewijswaarde van DNA-materiaal in een strafzaak. 

Alle theorie wordt behandeld aan de hand van casussen. Om de stof levendig te houden worden veel voorbeelden uit de praktijk gebruikt.

Dit webinar is onderdeel van de webinarserie Verdieping strafrecht die op 26 februari start/gestart is.

Lesschema

DIt webinar bestaat uit twee delen van een uur, met een korte pauze tussendoor.

Leerdoelen

Het webinar is een onderdeel van de cursus Verdieping Strafrecht: Na afloop van de cursus is de deelnemer bekend met het gebruik van DNA in strafzaken en de regelgeving die daarop van toepassing is. Ook is de deelnemers bekend met de wijze waarop DNA-profielen mogen worden vergeleken met andere opgeslagen DNA-profielen.

Relevantie

Voor de tolk/vertaler die deelneemt aan zittingen biedt dit webinar een meerwaarde. Kennis over deze materie vereenvoudigt de werkzaamheden 

Voertaal

Nederlands

Instapniveau

MBO-HBO

Mr. J.H.J. (Joost) Verbaan is in dienst van de Erasmus Universiteit Rotterdam als wetenschappelijk docent. Hij verzorgt onderwijs in straf(proces)recht. Hij verricht wetenschappelijk onderzoek op strafrechtelijk gebied. Verbaan is rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Rotterdam. Hij heeft meegewerkt aan meerdere onderzoeken zoals onder andere het rapport Modaliteiten van betekening in rechtsvergelijkend perspectief (WODC). Daarnaast is hij auteur van Straf(proces)recht begrepen en mede-auteur van Het beslissingsmodel van 348/350 Sv. Momenteel werkt hij onder meer aan de evaluatie van het Wetboek van Strafvordering van de Curaçao, St. Maarten, Aruba en Bonaire, St. Eustatius en Saba.  Hij is tevens gastdocent aan de University of Curacao.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Vertaalcompetentie, Tolkcompetentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00

Van bovengenoemde punten kunnen de volgende punten aangemerkt worden als specialisatiepunten:

Tolk/vertaler in strafzaken
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van het webinar eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor het webinar zodat je dit kunt bijwonen. Bewaar dit bericht goed en/of registreer gelijk; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van het webinar een melding/herinnering vanuit Zoom.  

Opname
Je ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Deelnemers die onverhoopt niet live kunnen deelnemen en na het beluisteren van de opname nog met vragen blijven zitten, kunnen deze via de mail stellen. Deze zullen naderhand door de docent beantwoord worden.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én puntentoekenning door de Stg. RTGS is het vereist dat je

1) het livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.  

Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. Tijdens een livewebinar kun je schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

"Prettig en zeer nuttig voor tolken in strafzaken. Helder verhaal en goede spreekster."

"Informatief en onderhoudend omdat je mee kunt denken."

"Interessante en bruikbare informatie. Veel voorbeelden wat heel verhelderend werkt."

"Dit webinar was zeer interessant en levendig gebracht. Het is een boeiend thema en er zijn actuele zaken aan te koppelen, zoals de docent ook heeft gedaan."

"Buitengewoon interessant en leerzaam! De uitleg is helder en duidelijk, de inhoud is boeiend! Bedankt!" 

"Ik vond van deze presentatie eigenlijk alles zinvol. 

Datum: 11 mrt. 2024
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 75,- (excl. BTW)
  • Online