Dove jongeren met autisme

Wat is autisme en waarin verschillen dove jongeren met autisme van horende jongeren met autisme? Komt autisme bij dove mensen vaker voor dan bij horende mensen? Allemaal vragen waar we in ons werk met dove jongeren wel eens bij stil hebben gestaan. Tolken voor iemand met autisme is een vak op zich. Vaak weet je als tolk misschien niet dat je cliënt autisme heeft, maar als dat wel zo is, hoe kun je dan binnen de kaders van je beroepsregels je vak zo goed mogelijk uitoefenen? Welke aanpassingen kun je doen zodat je je vak optimaal beoefent?

Iedereen weet wel iets van autisme. In de media wordt er regelmatig over gesproken. Op tv zien we programma’s die over autisme gaan. Zo ging Filemon Wesselink (BNN) vorig jaar nog op zoek naar de vraag of hij zelf autisme heeft. En wie kent niet de indrukwekkende film ‘Rainman’ (1988).

Maar wat weten we over de auditieve en visuele verwerking van auditief beperkte mensen met autisme? Daarover gaat dit webinar van 2 uur.

1ste uur:
Na een introductie over de algemene aspecten van autisme zoomen we in op de kenmerken van dove jongeren met autisme. Je krijgt inzicht in de prikkelverwerking van jongeren met autisme en leert nadenken over wat dit betekent voor jouw werk.

2de uur:
Naast dit deel theorie is er ruimte om te bedenken of je wel eens te maken hebt gehad met iemand met autisme in je werk. Hoe was deze ervaring? Wat zou je na dit webinar anders doen?


Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt met tolken kun je dit webinar volgen, want met een bevolking waarbij 1% van de mensen autisme heeft, zal iedereen in zijn werk- of leefsituatie wel eens iemand met autisme ontmoeten. Na dit webinar heb je meer bagage en inzicht om te tolken voor iemand met autisme.

Interactie:

  • Door middel van polls wordt tijdens de webinar getoetst of je inzicht hebt gekregen in de theorie.
  • Door middel van vragenrondes zullen we hierover informatie uitwisselen en kan ingegaan worden op casuïstiek.

Nynke Dethmers is GZ-psycholoog (gezondheidszorgpsycholoog) bij Koninklijke Kentalis. Ze startte haar carrière (1994-1999) als logopedist en communicatiedeskundige bij Weerklank, een instelling voor auditief, communicatief en verstandelijk beperkte jongeren in Amsterdam. Sinds 1999 werkt ze als orthopedagoog/GZ-psycholoog op Signis (voorheen de J.C. Ammanschool) een school voor dove en slechthorende leerlingen in Amsterdam.

Op Signis werkt ze met auditief beperkte leerlingen van 2 tot 20 jaar. In de 18 jaar dat ze werkt met deze leerlingen heeft ze veel leerlingen met autisme gezien. Ze sprak met veel van hun ouders en zag welke manier van werken het best aansluit bij het communiceren met deze leerlingen.

Bij Koninklijke Kentalis is zij intensief betrokken bij het project Psywel (psychisch welzijn). Een project om psychische problemen bij dove en slechthorende leerlingen eerder op te sporen en de behandelingsmogelijkheden uit te breiden: door middel van vroege signalering, onderzoek en het bieden van zorg. Belangrijk, want bijna een op de twee dove en slechthorende kinderen en jongeren lijdt onder een psychisch probleem (psychische nood) dat nadere professionele aandacht verdient.

Contacturen

2

Competentie

culturele kennis en tolkvaardigheid

Voorbereiding

0,5 - leesopdracht (zie tab 'voorbereiding’)

Totaal te registreren pe-punten

2,5

 

 

Nascholingspunten                       

0,20 npt.

Categorie           

Attitude (0,2)

Code                    

15168

Voorbereiding

n.v.t.

Totaal

0,20 npt.

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Webinar
Het webinar wordt gehouden op 11 april 2018 van 20:00 tot 22:00 uur (time converter).
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een unieke link waarmee u kunt registreren en inloggen op het webinarplatform en het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint op uw scherm.
Tijdens het livewebinar kunt u (schriftelijk) vragen stellen aan de spreker.

Opname
U ontvangt uiterlijk 24 uur na het livewebinar de opname en kunt deze gedurende 7 dagen afspelen.
U behoudt uw recht op pe-punten mits u de hele opname bekijkt en het evaluatieformulier invult. 
Tijdens de opnames kunt u géén vragen stellen aan de spreker.

Evaluatie
Voor de verstrekking van een certificaat cq. toekenning van pe-punten is het vereist dat u
1) het livewebinar volledig volgt of achteraf de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult.

Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Opnames > Webinar > Evaluatie invullen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Nieuw!

70,00 (excl. 21% BTW)
Datum:
11-04-2018
Locatie:
Online
Lestype:
Live webinar
Lestijd:
Avond