Waarom lijken mensen vaak iets heel anders te horen dan dat er bedoeld wordt? Waarom sparen mensen een ‘teruggave’ en geven ze hetzelfde geld uit als ze het krijgen als een ‘bonus’? En waarom zijn we tegen ‘bestrijdingsmiddelen’, maar voelt een ‘gewasbeschermingsmiddel’ een stuk veiliger? Het antwoord op deze vragen is: framing. Door rekening te houden met de subtiele onbewuste associaties die woorden met zich meedragen, komt een vertaalde boodschap ook echt over zoals deze bedoeld was.
Framing is een vrij beladen term: mensen associeren het met manipulatie en politieke spelletjes. Maar eigenlijk is het onmogelijk om een ongeframede tekst te produceren. Want zodra je gaat communiceren, moet je kiezen: hoé verwoord je wat je probeert over te brengen? In elke boodschap kun je deze gemaakte keuzes terugvinden. Waar wordt de nadruk op gelegd? En welke woorden zijn (al dan niet bewust) gekozen? In dit webinar leer je onzichtbare frames voor jezelf weer zichtbaar te maken en krijg je inzicht in hoe het ontwerpen van een frame in zijn werk gaat. Ook zoomen we in op welke woorden de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Na dit webinar kun je frames herkennen in geschreven en gesproken teksten en kun je rekening houden met die frames bij het vertalen.
NB: op 6 november vindt een expertmeeting plaats om het begrip framing uit te diepen: Exclusieve meeting over framing; hoe taal kan overtuigen.
Dit webinar op 9 oktober is een verplichte voorbereiding op de expertmeeting. Lijkt het je interessant om niet alleen dit webinar te volgen, maar daarna ook nog verder de diepte in te gaan, klik dan op de link voor meer informatie.
Tijdens dit webinar wordt eerst stilgestaan bij de definitie van framing en frames. Wat is het precies en hoe werkt deze techniek? Daarna wordt ingegaan op hoe deelnemers frames kunnen herkennen in het nieuws, in een-op-een-gesprekken en in hun eigen dagelijkse praktijk. In het derde deel van het webinar wordt een methode gedeeld om frames zelf mee te ontwerpen. Met welke zaken hou je rekening om een strategisch frame te bouwen?
Didactische werkvormen:
In dit webinar wordt gebruik gemaakt van casuïstiek. De deelnemers worden gevraagd plenair te reflecteren op deze cases. Daarnaast wordt een oefening gedaan met het terugvinden van frames in het nieuws van die dag; er wordt dus ingespeeld op de actualiteit. Tot slot is er ruimte voor interventie, waarbij deelnemers hun eigen ervaringen inbrengen en we gezamenlijk discussiëren over wat zij hiermee kunnen vanuit een framingperspectief.
De deelnemer weet onzichtbare frames zichtbaar te maken.
De deelnemer weet een frame te ontwerpen met bijpassende woorden.
De deelnemer herkent frames in zowel geschreven als gesproken tekst en kan dit vertalen.
De deelnemer weet welk frame te kiezen voor een bepaalde beleveniswereld van de ontvanger.
De deelnemer weet controle te houden over hoe er gepraat en gedacht wordt over zijn/haar onderwerp.
Het gebruiken van specifieke taal om de juiste emoties en wereldbeelden aan te wakkeren, waardoor de boodschap aan overtuigingskracht wint, wordt vaak nog enorm onderschat. Als tolk en vertaler ben jij bovendien verantwoordelijk voor de woordkeuze van een ander die de Nederlandse taal niet spreekt. Jij bepaalt dus het frame van een ander! Door het ontwikkelen van de juiste frames en de juiste taal wordt niet alleen de argumentatie overtuigender, je bepaalt ook sterk waar de discussie over gaat en hoe die discussie gevoerd wordt. Als tolk bepaal je dus ook hoe een (dove) tolkgebruiker zich positioneert, uit, iets wel of niet bereikt in een bepaalde discussie of gesprek. Als (gebaren)tolk ben je bepalend voor het taalgebruik van de ander. De woorden die je geeft aan de gebaren die je afleest of vreemdtalige woorden die je hoort, scheppen het frame en de boodschap dat de andere partij ontvangt. Hier bewust van zijn is essentieel voor professioneel (stem)tolken!
Sarah Gagestein is retorica en houdt zich bezig met de sturende kracht van taal. Ze onderzoekt frames in het publieke debat en helpt NGO's, bedrijven en overheidsinstanties met het vinden en uitdragen van een strategische frame met de juiste woorden. Sarah schreef drie boeken over het onderwerp: 'Denk niet aan een roze olifant', 'Harder praten helpt niet' en 'Word meesterframer'.
Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen
Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.
Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van het webinar eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor het webinar zodat je dit kunt bijwonen. Bewaar dit bericht goed en/of registreer gelijk; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van het webinar een melding/herinnering vanuit Zoom.
Opname
Je ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via Mijn KTV. Tijdens de opnames kun je géén vragen stellen aan de spreker.
Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én nascholingspunten door de stichting RTGS is het vereist dat je
1) het livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.
Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.
LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.
"Het was werkelijk perfect. Ijzersterke voorbeelden, goede uitleg, mooi vormgegeven presentatie, geweldige presentatiestijl! Beste KTV-webinar ooit, wat mij betreft!"
"Zeer zinvol webinar. Goed om je te realiseren dat dit van invloed op kan zijn op de tolkpraktijk, zodat je er rekening mee kan houden met je vertaling."
"Ik vond de opbouw van de webinar heel mooi. In het begin kon ik me weinig voorstellen bij framing, maar door haar voorbeelden werd het steeds duidelijker. Zo interessant, dat ik het boek 'meester framer' ga lezen. Ook een erg enthousiast persoon!"
"Ik moet zeggen dat ik niet eerder zo'n onderhoudende webinar heb gezien, geen punten van kritiek."
"Alles was zinvol en vooral ontzettend boeiend omdat het allemaal betrekking heeft op menselijk gedrag, en wij werken met mensen."
"Ik vond het webinar van A tot Z interessant!'
"ik heb het hele webinar met veel plezier gevolgd. Bere-interessant! En erg enthousiast verteld!"