Optimaliseer je Russisch

Hedendaags Russisch voor taalprofessionals

Ook al beheers je de taal op een hoog niveau, er zijn altijd zaken die nog voor verbetering vatbaar zijn.
Deze cursus bestaat uit een drietal boeiende, interactieve online meetings over grammatica en idioom, lexicale veranderingen in de loop der tijd, huidige formele aanspreekvormen en nog veel meer.

Programma

Russisch is een moeilijke taal. Ook tweede taalleerders die deze taal op een zeer hoog niveau beheersen, hebben altijd wel zaken die ze zouden willen verbeteren. Deze cursus Optimaliseer je Russisch bestaat uit een serie online bijeenkomsten waarin verschillende aspecten van de taal zullen worden onderzocht.

De volgende onderwerpen zullen onder andere aan bod komen:

- Welke lexicale veranderingen hebben zich de laatste jaren voorgedaan? Welke nieuwe woorden en welk nieuw idioom hebben hun intrede gedaan? Is het al toegestaan om ‘авторка’ en ‘в моменте’ te schrijven of kan dat (nog) niet? Wat zijn de congruentieregels voor feminitieven?
- Moet men de ander in een formele situatie nog steeds met voor- en vadersnaam aanspreken?
- Hoe dient men aanhalingstekens en komma’s te gebruiken?

Tijdens de online bijeenkomsten bespreken we deze en andere aspecten van het hedendaagse Russisch. De cursisten maken audio-, video- en schriftelijke opdrachten en ontvangen hier feedback op.

Lesschema

Cursus bestaat uit drie interactieve webmeetings van anderhalf uur.

Leerdoelen

De cursisten kunnen het geleerde toepassen in hun tolkpraktijk. Ze zijn in staat nieuwe modieuze woorden en uitdrukkingen te vertalen en bouwen correcte zinnen, o.a. zinnen met citaten, gerundia en voegwoorden. De cursisten worden zich bewust van bepaalde verschillen in conventies tussen talen en tekstsoorten en slagen erin de boodschap optimaal over te brengen in hun vertaling.

Voertaal

Russisch en Nederlands

Ekaterina Dorofeeva is native speaker en bevoegd docente Russisch. Van 2015 tot 2021 werkte ze als docente taalverwerving Russisch aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze zelf ook is afgestudeerd. Momenteel is ze constructeur examens bij het Cito en DUO (sectie Russisch) en geeft ze privélessen en cursussen Russisch op maat.

Naast haar werkzaamheden als lerares adviseert ze ouders van tweetalige kinderen over hun taalontwikkeling en geeft ze workshops.

 

Ekaterina houdt van de ingewikkelde grammaticale kwesties en uitdagingen die de taal met zich meebrengt. Haar belangstelling gaat vooral uit naar de didactiek en het op een persoonlijke manier begrijpelijk maken van de lesstof.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Vertaalcompetentie, Tolkcompetentie
Contacturen
4,50
Voorbereiding
 
Totaal
4,50

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Sessie 1 17 nov. 2022 20:00u. - 21:30u.
Sessie 2 24 nov. 2022 20:00u. - 21:30u.
Sessie 3 1 dec. 2022 20:00u. - 21:30u.

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van de eerste webmeeting ontvang je een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeetings kunt bijwonen. Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. 
Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

Er wordt geen opname gemaakt van deze meetings. Live deelname is verplicht.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je

1) de live webmeetings volledig volgt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen. Je kunt het evaluatieformulier na afloop van elke sessie invullen en tussentijds opslaan. Pas na afloop van het evalueren van de laatste sessie stuur je het formulier in.


Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen?
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.  

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars en meetings.

Praktische informatie
Maximaal 15 deelnemers.

Rusland
Startdatum: 17 nov. 2022
  • PE 4.5
  • van 20:00 tot 21:30
  • 195,- (excl. BTW)
  • Online