Tijdens deze online meeting neemt Babah Tarawally je mee in de wereld van Ubuntu. Het thema is Ubuntu in essentie en existentie en Babah benadert de Ubuntu vanuit Afrikaans (Sierra Leone) perspectief.
De drang om verhalen te vertellen komt vanouds voort uit het verlangen naar een zekere eenheid in het leven. Verhalen zorgen dat we helder weten welke richting we op willen gaan voor een volgende stap in ons levensreis.
Met Ubuntu en de kracht van ‘storytelling’ zal Babah zijn focus richten op de zeven levensreizen die in zijn land van herkomst, in Sierra Leone, gelden: Geboorte, Naamgevingsceremonie, Initiatie (rite of passage), Trouwen, Kinderen krijgen, Oud worden en Sterven.
De hierboven genoemde zeven levensreizen zijn de poten waarop het leven is gestoeld. De gemeenschapszin. Ze dragen de gemeenschap tot actie, handelen, saamhorigheid, liefde, vrede en eenheid. Want de verhalen die verteld worden over deze levensreizen zijn mondeling overgeleverd, en bedoeld om de mens tot nadenken te zetten over de geheimen van de wereld en om raad te kunnen geven bij het oplossen van praktische problemen.
- Ubuntu in jezelf: compassie en zelfvergeving.
- Het existentiële domein en de relatie tussen eigen levensscript en je missie en visie.
- Mijn IK-ken.
- Raaksien.
- Waarden en grondhouding.
- Familiethema's: belemmerende en stimulerende overtuigingen.
Aan de hand van zijn bestseller 'Gevangen in zwart-wit denken' wil Babah ingaan op de actualiteit in de samenleving en nagaan in hoeverre wijzelf ook gevangen zitten in oordeelsvorming, in wij-zij denken, in zwart-wit denken en hoe we ons hieruit zouden kunnen bevrijden...?
Aan de hand van de volgende pijlers wordt de meeting vormgegeven:
1. Mens zijn. Drie stoelen waar Ubuntu op zetelt. Ik ben mens en zie dat anderen ook mensen zijn. Het gaat om de verhouding tot de ander.
2. De gemeenschap. Het belang van het collectief, wij, geven en nemen, het collectief dienen.
3. De natuur. Ongeborenen, de natuur is onze voedingsbron, God is natuur, eenheid van zijn, God zit in jezelf, het scheppingsverhaal.
4. De geschiedenis. Als je niet weet waar je naartoe gaat, weet je ook niet waar je vandaan komt; voorouders; elkaar voeden met verhalen; het delen van kennis, geen individueel eigenschap hebben over kennis.
5. Tussen wij en ik.
Tijdens de meeting leert de deelnemer:
- zijn existentiële waarden (h)erkennen en hoe deze samenvallen in de context;
- wat vanuit Ubuntu 'raaksien' betekent.
Aan de hand van zijn boek 'Gevangen in zwart-wit denken' gaat Babah in op de actualiteit in de samenleving en gaat hij na in hoeverre wijzelf ook gevangen zitten in oordeelsvorming, in wij-zij denken, in zwart-wit denken en hoe we ons hieruit zouden kunnen bevrijden.
Deze meeting biedt tolken en vertalers in zijn algemeenheid een mooie gelegenheid om stil te staan bij deze zaken, en zich ervan bewust te worden hoe zij Ubuntu in hun dagelijkse werkzaamheden kunnen toepassen.
De meeting is in het bijzonder relevant voor tolken (Frans met name) die tijdens hun werk met Ubuntu te maken krijgen.
Nederlands
Voorbereidende vragen voor de meeting:
'Welke rituelen in jouw familie hebben een belangrijke rol in jouw leven gespeeld? Met welke betekenis? Hoe geef je deze rituelen door?'
Babah Tarawally is schrijver en journalist; hij schrijft onder andere voor Trouw en de Volkskrant. Tarawally vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland.
‘Als journalist, schrijver en denker weet ik als geen ander maatschappelijk complexe en vervelende zaken te duiden met persoonlijke voorbeelden. Met Ubuntu Society wil ik mijn levenservaring gebruiken om diverse gedachten dichter bij elkaar te brengen, en om van begrippen en feiten van verschillende groepen één gehele gemeenschappelijke deler te maken. Dat zou ik doen door gebruik te maken van Ubuntu, de Afrikaanse filosofie waarmee ik gevormd ben als een individu in dienst van de gemeenschap.’
Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen
Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.
Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van de webmeeting een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeeting kunt bijwonen.
Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker. Live deelname wordt ten zeerste aanbevolen.
NB: registreer tijdig; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van de meetings een melding/herinnering vanuit Zoom.
Opnames
Indien je verhinderd bent, kun je achteraf de opname bekijken. Tijdens de opnames kun je géén vragen stellen aan de docent; wij raden daarom aan de sessie live te volgen.
Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je
1) de livesessie volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.
Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen?
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.
Maximaal aantal deelnemers: 20
LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars en meetings.