Die fissa was lit! Straattaal?

Chillen met je matties op een keiharde fissa. Is dit straattaal, of niet? In dit webinar leer je welke taal de jeugd spreekt, waarom jongeren zoveel houden van nét wat andere woorden en wanneer ze deze woorden gebruiken en met wie. En de term straattaal, klopt die eigenlijk wel?

Ieder jaar komen er duizenden neologismen, nieuwe woorden bij; in voorgaande jaren bijvoorbeeld brexit, kijksluiter, nepnieuws en toetsenbordterrorist. Veel van die neologismen worden maar kort gebruikt en verdwijnen weer, maar sommige raken snel ingeburgerd en komen in woordenboeken terecht, bijvoorbeeld in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW; http://anw.ivdnt.org/search, een onlinewoordenboek van modern Nederlands). Hoe zien nieuwe woorden eruit, wat betekenen ze en wie gebruikt ze eigenlijk?

 Jongeren spreken met andere jongeren graag een eigen taal. Dat is normaal: ze kunnen zo duidelijk maken dat ze bij een bepaalde groep horen. In dit webinar krijg je een 'basiscursus' jongerentaal en leer je over de belangrijkste thema's daarin, en de woorden die daarbij passen. En vooral ook: bij welke situatie hoort deze taal eigenlijk? En is het een goed idee om in vertaling 'feest' en 'ruzie' eens af te wisselen met 'fissa' en 'fitie'?

Die fissa was lit! Dat feestje was dus erg leuk. Wat is dit precies voor taal? Straattaal, of is het toch iets anders? Hoor je zulke taal ook op het journaal, en lees je woorden als fissa en lit ook in de krant? In het webinar leer je wat straattaal is, wie het spreekt, en wanneer.

Leesopdracht voorafgaand aan het webinar:

  • Hoofdstuk over jongerentaal uit het boek 'Kids, koffietjes, comfortzone: waarom taal soms irritant is'

Tijdens het webinar wordt gebruikgemaakt van video's (van een aantal reclames en uit een aantal tv-programma's)

Vivien Waszink

Vivien Waszink is taalkundig onderzoeker op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Vivien studeerde ooit af op de betekenis van het woord leuk; werkt mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) en doet onderzoek naar woordvorming. Verder schrijft en vertelt Vivien graag over nieuwe woorden, jongerentaal en hiphoptaal.

 

Contacturen

2

Competentie

Vertaalcompetentie/tolkcompetentie
Linguïstische en tekstuele competentie

Voorbereiding

1 (lezen documentatie in Mijn KTV)

Totaal te registreren pe-punten

3

 

 
 

Nascholingspunten

0,20

Categorie

Categorie 1 Taal- en tolkvaardigheden:  0,20 npt
Categorie 2 Attitude: 0,00 npt.
Categorie 3 Doelgroepen: 0,00 npt

Code

24523

Doelgroep

Schrijftolken

 

 

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

 

 

Webinar
Het webinar wordt gehouden op 21 maart 2019 van 20:00-22:00 uur (time converter).

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een unieke link waarmee u kunt registreren en inloggen op het webinarplatform en het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op uw scherm.
Tijdens een livewebinar kunt u schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

Opname
U ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. U kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Tijdens de opnames kunt u géén vragen stellen aan de spreker.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én is het vereist dat u

1) elk livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

 

 
70,00 (excl. 21% BTW)
Datum:
21-03-2019
Locatie:
online
Lestype:
Live webinar
Lestijd:
Avond