Juridische kaders besluitvorming en maatregelen binnen de jeugdzorg

In dit twee uur durende webinar zal een gezin gepresenteerd en gevolgd worden. Aan de hand van dit gezin zullen de verschillende routes besproken en gevolgd worden die een gezin kan hebben binnen jeugdzorg. Tijdens de bespreking van de verschillende mogelijkheden zullen uitstapjes gemaakt worden met daarin kennis over de juridische kaders. Dit webinar is het derde deel van de webinarserie ‘Tolken in de jeugdzorg’ (is gestart op 10 januari). Alle tolken zijn dus welkom om deel te nemen, maar u moet zelf de vertaalslag maken naar uw werktaal.

Programma

Leeraspecten:
Voor tolken die tolkdiensten binnen de jeugdzorg verrichten is het goed om het kader te kennen waarbinnen jeugdzorg werkt. Doel is dat tolken met deze achtergrond informatie beter kunnen plaatsen, welke beslissingen genomen worden, hoe deze beslissingen tot stand gekomen zijn, en wat de gevolgen zijn van deze beslissingen.

Inhoud:
Binnen de jeugdzorg zijn er verschillende maatregelen en kaders welke uitgebreid zullen worden toegelicht. Voor cliënten betekenen deze juridische kaders en regelgeving vaak een hoop nieuwe termen en onbekende stappen. Voor gesproken taaltolken is het van belang dat de kaders/rechtszittingen en besluitvormingen zo correct mogelijk worden uitgelegd. Hierdoor kan miscommunicatie tussen de jeugdbeschermer en de cliënt voorkomen worden. Dit eerste webinar van de serie zal veel duidelijkheid scheppen over de verschillende juridische regelgevingen. Het biedt deelnemende gesproken taaltolken inzicht in wat de jeugdbescherming inhoudt, welke richtlijnen gevolgd worden en hoe besluitvorming binnen de jeugdzorg tot stand komen.  

Leerdoelen:

  • Tolk kent de juridische kaders waarbinnen jeugdzorg werkt.
  • Tolk weet welke jeugdbeschermingsmaatregelen er zijn.
  • Tolk weet welke jeugdreclasseringsmaatregelen er zijn.
  • Tolk is op de hoogte van de richtlijnen in de jeugdzorg.
  • Tolk weet welke stappen er in de besluitvorming binnen jeugdzorg genomen worden.
  • Tolk weet welke zittingen er op de rechtbank zijn en weet wat jeugdzorg hierin moet doen.

Dit webinar is onderdeel van de webinarserie 'Tolken in de jeugdzorg(is gestart op 10 januari).

Veronica Smits:
'Mijn naam is Veronica Smits. Naast mijn werk als juridisch adviseur bij Expect Jeugd, onderdeel van Partners voor Jeugd, werk ik als rechter plv bij de rechtbank Oost Brabant. Ik heb eerder onder meer ruim 25 jaar als docent en onderzoeker bij de Tilburg University gewerkt. Mijn specialismen zijn complexe scheidingen en kinderbeschermingsmaatregelen.'

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Vertaalcompetentie, Culturele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
25604
Categorie
 
Tolk- en taalvaardigheid
2,000
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een instructiebericht met betrekking tot het registreren en inloggen zodat u het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op uw scherm. Tijdens een livewebinar kunt u schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

Opname
U ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. U kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Deelnemers die onverhoopt niet live kunnen deelnemen en na het beluisteren van de opname nog met vragen blijven zitten, kunnen deze via de mail stellen. Deze zullen naderhand door de docent beantwoord worden.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én puntentoekenning door de Stg. RTGS is het vereist dat u

1) elk livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.  


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

"Ik vond alles zinvol. Goed ook dat er aandacht werd besteed aan de veiligheid van de hulpverlener en tolk."

"Eigenlijk vond ik alles goed op elkaar aansluiten en een goede aanvulling hebben op elkaar. Misschien dat de uitleg bij Soorten Hulpverlening iets minder uitgebreid kon. De filmpjes sloten goed aan en gaven een duidelijk beeld weer bij de punten die zijn behandeld. Leuke afwisseling."

Datum: 24 jan. 2022
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 70,- (excl. BTW)
  • Online