De geboorte van een dorpsgebarentaal - verdiepingswebinar over Kata Kolok

Dit is een verdiepingswebinar speciaal voor tolken NGT. We gaan in op de vraag wat de unieke grammaticale kenmerken zijn van Kata Kolok. Kata Kolok is een dorpsgebarentaal die in een klein dorp op Bali is ontstaan.

Tip: Op 26 oktober geeft Connie de Vos een algemeen webinar over dit onderwerp: De geboorte van een dorpsgebarentaal op Bali.

Programma

De taal wordt inmiddels al zo'n 15 jaar intensief bestudeerd door Connie de Vos (Tilburg University).

In dit webinar gaat zij dieper in op de status quo van de gemeenschap, inclusief de mate waarin Kata Kolok wordt bedreigd door externe factoren. Onderwijs, huwelijkspatronen en doventoerisme zijn bijvoorbeeld van grote invloed op de ontwikkeling van de taal. Tijdens het webinar wordt inzichtelijk hoe deze beïnvloeding geschiedt en wat het tot gevolg heeft.

Ook worden de grammaticale eigenschappen van Kata Kolok in vergelijking tot de Nederlandse Gebarentaal die in de afgelopen vijf jaar ontdekt zijn uitgebreid besproken. Te denken valt aan de structuur van het lexicon, de tijdsmarkering en aspect en de argumentstructuur (hoe onderwerp en lijdend voorwerp van elkaar onderscheiden worden). Deze verdiepende grammaticale vergelijking laat zien dat, hoewel er enkele te verklaren verschillen zijn, deze jonge gebarentaal zeker niet onder doet voor NGT qua expressiviteit noch complexiteit.

Lesschema

Dit webinar bestaat uit twee lesblokken (online hoorcolleges) van een uur, inclusief een korte reflectie-oefening.

Leerdoelen

  • De deelnemer kan uitleggen welke factoren het voortbestaan van Kata Kolok bedreigen.
  • De deelnemer kan minimaal drie grammaticale verschillen tussen Kata Kolok en NGT benoemen en drie externe factoren benoemen die het voortbestaan van Kata Kolok bedreigen
  • De deelnemer kan gebarentaalvoorbeelden geven van de verschillen tussen Kata Kolok en NGT.
  • Afhankelijk van het aanvangsniveau van taalkundige kennis van de deelnemer, zal deze een realistische ontwikkeling laten zien in zijn of haar kennis van Kata Kolok en de gemeenschap waarin deze gebruikt wordt.
  • De deelnemer kan na afloop van het webinar in eigen woorden uitleggen wat de unieke kenmerken zijn van Kata Kolok en de gebarengemeenschap waarin deze taal is ontstaan.

Relevantie

Dit webinar geeft met name een taalkundige verdieping, maar biedt ook de mogelijkheid om te reflecteren over wanneer we visuele communicatie een taal noemen en wanneer (nog) niet.

Voertaal

Nederlands & NGT

Instapniveau

Er wordt voorkennis over gebarentaal verondersteld; dit webinar is met name interessant voor tolken NGT en andere NGT-gebruikers.

Connie de Vos is universitair hoofddocent (associate professor) bij de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen van Tilburg University en doceert daar over non-verbale communicatie. Ze promoveerde in 2012 op een proefschrift over Kata Kolok, eeen gebarentaal die in een klein dorp op Bali is ontstaan. Ook heeft ze gepubliceerd over diverse andere gebarentaaltypes, waaronder de Nederlandse Gebarentaal, homesign en International Sign. Haar missie is een bredere maatschappelijke bewustwording over en toepassing van gebarentaal te bevorderen.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Culturele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT
Nummer activiteit
33454
Categorie
 
Tolk- en taalvaardigheid
2,000
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het webinarplatform, zodat u het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op uw scherm.
Tijdens een livewebinar kunt u schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

Opname
U ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. U kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via Mijn KTV. Tijdens de opnames kunt u géén vragen stellen aan de spreker.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én is het vereist dat u

1) het livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Kata Kolok
Datum: 23 nov. 2021
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 70,- (excl. BTW)
  • Online