Neologismen: nieuwe woorden zijn er altijd

Sjoemelsoftware: een paar jaar geleden een nieuw woord, maar nu is het al aardig ingeburgerd. Elk jaar komen er duizenden nieuwe woorden bij, maar hoe zien die eruit, blijven ze bestaan en wie gebruikt ze eigenlijk? Door middel van dit webinar gaat u uw kennis over taal en taalverandering vergroten.

Programma

Ieder jaar komen er duizenden neologismen, nieuwe woorden bij; in voorgaande jaren bijvoorbeeld brexit, kijksluiter, nepnieuws en toetsenbordterrorist. Veel van die neologismen worden maar kort gebruikt en verdwijnen weer, maar sommige raken snel ingeburgerd en komen in woordenboeken terecht, bijvoorbeeld in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW; http://anw.ivdnt.org/search, een onlinewoordenboek van modern Nederlands). Hoe zien nieuwe woorden eruit, wat betekenen ze en wie gebruikt ze eigenlijk?

Wat is verstoptimisme, wie mag zich loopbaancoach noemen en wat doe je als je twilliciteert? In dit webinar over neologismen, nieuwe woorden, leer je nieuwe woorden herkennen én gebruiken. Deelnemers leren hoe nieuwe woorden gevormd worden, of neologismen blijvertjes zijn of beperkt houdbaar en, voor tolken en vertalers interessant, welke neologismen geschikt zijn voor welke situatie en welke nieuwe woorden al genoeg bekend zijn om ze in vertalingen of gesprekken te gebruiken.

Dit webinar bestaat uit een online hoorcollege waarin ook twee opdrachten worden uitgewerkt: een opdracht nieuwe woorden herkennen en beoordelen en een opdracht themawoordenboekje (bv. nieuwe politieke woorden, nieuwe socialmediawoorden, nieuwe modewoorden, etc.).

Leerdoelen

  • op de hoogte blijven op het gebied van taal en nieuwe woorden;
  • begrip over het ontstaan en het gebruik van neologismen;
  • ieuwe woorden herkennen, spellen en gebruiken.

Relevantie

Voor de meeste HBO-professionals is het van belang foutloos Nederlands te schrijven en te begrijpen. En voor taalprofessionals als vertalers en tolken – of het nou schrijftolken of gesproken taaltolken zijn – des te meer. Het is van belang om op de hoogte te zijn van neoloigsmen, om ze te kunnen herkennen, begrijpen en vertolken/vertalen. 

Voertaal

Nederlands

Leesopdracht

Leesopdracht voorafgaand aan het webinar:

  • Fragment uit: Allan Metcalf: Predicting New Words, The secrets of their success

 

Tijdens het webinar wordt gebruikgemaakt van de website: Algemeen Nederlands Woordenboek: http://anw.ivdnt.org/search

Vivien Waszink

Vivien Waszink is taalkundig onderzoeker op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Vivien studeerde ooit af op de betekenis van het woord leuk, werkt mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) en doet onderzoek naar woordvorming. Verder vertelt en schrijft Vivien graag over nieuwe woorden, jongerentaal en hiphoptaal.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Schrijftolken
Nummer activiteit
24522
Categorie
 
Tolk- en taalvaardigheid
2,000
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een unieke link waarmee u kunt registreren en inloggen op het webinarplatform en het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op uw scherm.
Tijdens een livewebinar kunt u schriftelijk vragen stellen aan de spreker. Deelnemers die onverhoopt niet live kunnen deelnemen en na het beluisteren van de opname nog met vragen blijven zitten, kunnen deze via de mail stellen. Deze zullen naderhand door de docent beantwoord worden.

Opname
U ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. U kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Tijdens de opnames kunt u géén vragen stellen aan de spreker.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én is het vereist dat u
1) elk livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

 

 
Datum: 8 jul. 2021
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 70,- (excl. BTW)
  • online