Reviseren in de praktijk: hoe lees ik mijn eigen werk en werk van anderen na?

Een vertaling die wordt gepubliceerd, moet van onberispelijke kwaliteit zijn. De tekst - ongeacht of het nu om een catalogus of een website gaat of publiciteitsmateriaal of een andere publicatie gaat - is het visitekaartje van jouw klant. Een stomme fout kan soms zware gevolgen hebben. Maar hoe zorg jij ervoor dat je niets over het hoofd ziet?

Gelukkig bestaan er een aantal tools en hulpmiddelen die je werk uit handen kunnen nemen. Tijdens dit webinar leer je ook hoe je eigen werk zo objectief mogelijk kunt nalezen en hoe je te werk gaat bij het reviseren van werk van anderen.

Dit webinar geeft je inzicht in de technieken die je kan aanwenden om vertalingen – zowel je eigen vertaalwerk als werk van anderen - na te lezen. Het gaat hierbij om ‘menselijke’ vertalingen, dus geen machinevertalingen (PEMT). Welke soorten fouten zijn er? Hoe zwaar wegen de fouten? Wanneer is een stijlrevisie aangewezen? En hoe kan je als vertaler tijdens het nalezen van je eigen werk je vertaling stilistisch naar een hoger level tillen? In het webinar zie je ook hoe je met behulp van je CAT-tool je revisiewerk finetunet met de QA-check, hoe Dragon je helpt om je eigen vertaalwerk na te lezen en welke andere hulpmiddelen je in Word kan inzetten om je werk uit handen te nemen. Het webinar vertelt je ook wat vertaalbureaus van jou verwachten en wat jij van hen mag verwachten.

Leerdoelen:
 
- Wat is revisie volgens de ISO-norm 17100?
- Welke soorten fouten zijn er? En hoe beoordeel ik een vertaling?
- Wanneer is een stijlrevisie toch aangewezen?
- Wat is het voordeel van de External Review/Bilingual-functie in je CAT-tool?
- Wat is een QA-check?
- Hoe maak ik wijzigingen zichtbaar?
- Hoe lees ik na met Dragon?
- Welke hulpmiddelen bestaan er om je revisiewerk te vergemakkelijken?
 
Els Peleman is sinds 2005 technisch freelancevertaler vanuit het Duits en het Frans naar het Nederlands (zowel voor België als voor Nederland). Sinds een paar jaar schrijft ze elke twee weken op haar blogpagina Vertalersavonturen een blog rond het reilen en zeilen van een vertaler en een reeks voor startende vertalers. Daarnaast geeft ze sinds kort ook gastcolleges op universiteiten en hogescholen en biedt ze ook een coachingformule aan voor startende vertalers. Els Peleman werkt als professioneel vertaler met CAT-tools zoals Trados en MemoQ en is ook niet schuw om andere tools uit te proberen om haar werk en productiviteit te optimaliseren: Dragon, TransTools, macro's, ... In diezelfde optiek biedt ze sinds 2018 aan haar klanten ook Wordpress-vertalingen aan via de WPML-plugin.
 

 

Contacturen

2

Competentie

Vertaalcompetentie

Voorbereiding

-

Totaal te registreren punten

2


Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Tijdstip, registratie en inloggen
Het webinar wordt gehouden op 27 maart 2019 van 20:00 tot 22:00 uur (time converter).
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een unieke link waarmee u kunt registreren en inloggen op het webinarplatform en het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint op uw scherm.
Tijdens het livewebinar kunt u (schriftelijk) vragen stellen aan de spreker.

Opname
U ontvangt uiterlijk 24 uur na het livewebinar de opname en kunt deze gedurende 7 dagen afspelen.
U behoudt uw recht op pe-punten mits u de hele opname bekijkt en het evaluatieformulier invult. 
Tijdens de opnames kunt u géén vragen stellen aan de spreker.

Evaluatie
Voor de verstrekking van een certificaat cq. toekenning van pe-punten is het vereist dat u
1) het livewebinar volledig volgt of achteraf de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult.

Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Opnames > Webinar > Evaluatie invullen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

NIEUW!

65,00 (excl. 21% BTW)
Datum:
27-03-2019
Locatie:
online
Lestype:
Live webinar
Lestijd:
Avond