Secundaire traumatisering en kernkwaliteiten

Deze dag staat in het teken van verdieping, door onder andere zelfkennis, om vanuit deze inzichten effectiever te handelen. U verkrijgt inzicht in talenten en valkuilen, leert uw persoonlijke grenzen kennen en bewaken als professional en overeenkomstig te handelen met goede zelfzorg. 

Programma

De training start met een korte introductie waarin het doel van de training en de werkwijze worden toegelicht. Tevens maken de deelnemers afspraken met betrekking tot vertrouwelijkheid en veiligheid.

We gaan deze dag o.a. aan de slag met het model van Daniël Ofman.

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen oftewel de kern van een persoon behoren. Deze eigenschappen ‘kleuren’ de mens, we geven daarmee uiting aan wie we zijn. In gedrag en op mogelijkheden waarop men zich kan afstemmen, zicht krijgen op deze eigenschappen (kernkwaliteiten) en hoe dit werkt onder spanning, geeft je meer zicht op jezelf en op de ander.
 

Onderstaande komt aan bod tijdens deze training:

 • Kernkwaliteiten, Ofman
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Grenzen: professionele afstand en nabijheid
 • Casuïstiek bespreking

 

Deze training maakt deel uit van de tweedaagse training 'Tolken als risicoberoep'. De trainingen zijn complementair aan elkaar maar kunnen ook los gevolgd worden. De training ‘Secundaire traumatisering en kernkwaliteiten’ is een verdieping op de eerste dag en geeft u inzicht in uw eigen kwaliteiten en valkuilen bij de uitvoering van uw beroep. Daarnaast zal de theorie rondom stress behandeld worden. De eerste trainingsdag 'Solistisch werken, weerbaar door zelfzorg’ is gepland op 8 juni 2022. 

Lesschema

 

9:30 – 11:00 uur

Introductie en kennismaking

 

Refresh: stress en de gevolgen

 

Inleiding 1: kernkwaliteiten (Ofman)

 

Opdracht: kwaliteit versus valkuil

11.00 – 11.20 uur

Pauze

11:20 - 12:50 uur

Casuïstiek bespreking in relatie met kernkwaliteiten

12.50 – 13.45 uur

Lunch

13:45 – 15:15 uur

Inleiding 2: professionele afstand en nabijheid

 

Vervolg casuïstiek bespreking

15.15 – 15.30 uur

Pauze

15:30 – 17:00 uur

Stresshantering en zelfzorg

 

Evaluatie en afsluiting

 

Leesopdracht

Als voorbereiding op het onderdeel Kernkwaliteiten moet de leerstof rondom kernkwaliteiten van Daniel Ofman gelezen worden (te vinden in je KTV-account):

 • Kernkwaliteiten 1
 • Kernkwaliteiten hulpvragen (werkblad)
 • Voorbeelden kwaliteiten
 • ‘Het gewicht van andermans trauma’; Sigrid Starremans, 2011

Schrijfopdracht

Met de inzichten verkregen uit de leesopdracht, maak je de vooropdracht '360 graden feedback' 

De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.

Cyril van Os is sinds 2010 verbonden aan het IVP als freelance gedragstrainer en organisatiecoach. Vanaf midden jaren tachtig heeft hij een zeer ruime ervaring en kennis opgebouwd op het gebied van verandermanagement, teambuilding, communicatie in complexiteit, intervisie, leidinggeven en persoonlijke ontwikkeling. Dit deed hij o.a. bij een wereldspeler in de private sector.

Cyril traint o.a. medewerkers in het professioneel omgaan met lastig, intimiderend en agressief gedrag, collegiale opvang en nazorg, secundaire traumatisering (compassiemoeheid), het brede gebied van communicatie en klantgerichtheid. Daarnaast begeleidt hij ook individuele medewerkers van opdrachtgevers in het vergroten van hun persoonlijke effectiviteit.

Hij biedt inzicht en deskundigheid, vergroot de vaardigheden door ervarend leren en het  inzetten van op maat gerichte interventies, die goed aansluiten bij de deelnemers. De medewerkers worden geschoold en krijgen handvatten voor de alternatieven in gedrag en communicatie bij complexe situaties.

Zijn stijl is speels, open, zonder oordeel en respectvol confronterend. Dit zorgt voor een open en veilige leeromgeving waarbij de deelnemers inzicht krijgen in hun eigen gedrag en wat het effect is op de ander. Vandaaruit wordt gekeken naar de mogelijkheden om het gedragsrepertoire uit te breiden zodat de deelnemer mentaal weerbaarder wordt.

De opdrachten die hij vanuit het IVP verzorgd zijn zowel uit de profit- als uit de non-profit sector (openbaar vervoer, onderwijs, gemeentes, rijksoverheden, geüniformeerden, financiële dienstverlening, zorginstellingen e.d.).

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Integriteit en beroepsattitude
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
1,25
Schrijfopdracht
0,25
Totaal
7,50
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
26860
Categorie
 
Attitude
6,000
Totaal
6,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

 

 

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE
 • Maximaal 10 deelnemers
 • Catering bij de prijs inbegrepen.
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.
 • Deelnemers ontvangen op de trainingsdag een syllabus 
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht u het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij u deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.
 
PRIJSVOORDEEL
Vanaf uw derde aanmelding voor een trainingsdag binnen één kalenderjaar, krijgt u automatisch 30 euro korting bij elke nieuwe aanmelding. Dit kortingssysteem geldt alleen voor trainingen op locatie, niet online.

"Leuke variabele werkvormen en prettig om over tolksituaties te kunnen praten."

"Prettig om te koppelen naar de praktijk."

Secundaire traumatisering en kernkwaliteiten
Datum: 29 jun. 2022
 • PE 7.5
 • van 09:30 tot 17:00
 • 245,- (excl. BTW)
 • Nijkerk