Taalverzorging voor vertalers

Vertalers hebben het vaak extra moeilijk met taalverzorging. En dat is ook niet verwonderlijk. Een vertaler is een veerman die de overtocht moet maken van de ene taal naar de andere taal. In die overtocht moeten vertalers een kwetsbare lading opnieuw verpakken volgens de emballage-richtlijnen van de overkant. Heel begrijpelijk dat dan uit angst voor verraad aan de inhoud de verpakking af en toe te wensen overlaat. In deze cursus leert u waar u – varend naar de overkant Nederland – op moet letten als u de inhoud opnieuw moet verpakken. Dus waar u op moet letten bij taalverzorging.

Programma

De cursus is gebaseerd op drie Engelse tekstfragmenten, van elk ongeveer 300 woorden. Voorwaarde voor deelname is dat u vooraf deze teksten vertaalt naar het Nederlands en digitaal instuurt. De 3 teksten (een beleids-, zakelijke en literaire tekst) vindt u - na uw aanmelding - in Mijn KTV.

De vertalingen worden voorafgaand aan de cursus digitaal verspreid onder de cursisten. U krijgt dus in deze cursus de mogelijkheid om uw vertaling te vergelijken met die van een tiental collega-vertalers. Uit elke tekst zullen dan voorbeelden worden besproken mét adviezen om het veermanschap van uw vertalerskunst te vergemakkelijken.

De cursus begint met een introductie op het CCC-model, een model voor het beoordelen van tekstkwaliteit. Ter introductie kunt u alvast een filmpje bekijken op het open gedeelte van de site die behoort bij de Schrijfwijzer. Zie https://www.schrijfwijzer.nl/videos/video/86/Het-CCC-model.

In de ochtendsessie wordt de beleidstekst en de zakelijke tekst besproken. Hierbij zal speciaal aandacht worden besteed aan verbanden tussen zinnen en aan spelling en interpunctie. In de middagsessie zullen eerst bijzondere vertaalproblemen aan de orde komen, zoals behoud van register en acculturatie. Daarna zal de literaire tekst worden behandeld, met een accent op zinsritme, woordkeus en stijl.

Leerdoelen

- inzicht krijgen in het beoordelen van tekstkwaliteit;
- inzicht krijgen in verbanden tussen zinnen;
- kennis vergroten van bijzondere vertaalproblemen;
- kennis vergroten van zinsritme, woordkeus en stijl in literaire vertalingen.

Vertaalopdracht

Voorwaarde voor deelname is dat u vooraf drie korte Engelse teksten vertaalt naar het Nederlands en digitaal instuurt. De teksten vindt u - na uw aanmelding - in Mijn KTV. Uiterste inzenddatum is 9 maart 2022. U kunt uw vertalingen sturen aan training@ktv-kennisnet.nl.

Heeft u een exemplaar van de Schrijfwijzer, neemt u deze dan mee naar de training. Heeft u de Schrijfwijzer nog niet, dan is het raadzaam om deze aan te schaffen.

Jan Renkema is emeritus hoogleraar Tekstkwaliteit aan de Universiteit van Tilburg.

Hij is auteur van de Schrijfwijzer. Van dit boek zijn inmiddels een half miljoen exemplaren verkocht. Ook publiceerde hij interviews, onder andere met politici in Wat bezielt het Binnenhof?, en schreef hij een pamflet over de spelling, Geef de spelling wat speling.

Ten behoeve van vakgenoten en studenten werkte hij zijn colleges uit in Tekst en Uitleg, een inleiding in de Tekstwetenschap, die vertaald is in het Engels (Introduction to Discourse Studies) en daarna ook in het Spaans, Koreaans, Japans en Chinees (2014).

Jan Renkema geeft af en toe nog college, onder andere aan de Wetgevingsacademie in Den Haag, en houdt lezingen over tekst en effect. Verder blijft hij actief als communicatieadviseur.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Vertaalcompetentie, Culturele competentie, Zoekstrategieën en onderzoekscompetentie
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Vertaalopdracht
4,00
Totaal
10,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Maximaal 10 deelnemers.
  • Catering bij de prijs inbegrepen.
  • Ontvangst en registratie vanaf 10:00 uur. Het programma start om 10:30 uur en eindigt omstreeks 18:00 uur.
  • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht u het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij u deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.

Inhoud van de training: "Zeer interessant en leerzaam!", "Heel nuttig, goede suggesties."

Kennisoverdracht van de heer Renkema: "Zeer duidelijk en leerzaam!", ''Plezierig en vakkundig''

Relevantie voor beroepsuitoefening: ''Veel relevanter wordt het niet!''

"Heel prettige cursus. Dhr. Renkema schept een prettige sfeer, waardoor 'kritiek' op jouw vertaling een leermoment wordt."

"Er zijn vragen beantwoord, waar ik allang mee zat!"

"De presentatie en kennisoverdracht waren zeer deskundig en relativerend."

Datum: 13 apr. 2022
  • PE 10
  • van 10:30 tot 18:00
  • 299,- (excl. BTW)
  • Nijkerk