(Tolk) Aan tafel!

Hoe vertaal jij Carpaccio of ‘geflambeerde zalm op een bedje van rucola’? Blancheren of grilleren? Ken jij de gebaren voor kruiden, de verschillende manieren van eten bereiden, maar ook allerlei ingrediënten? Soms komt er tijdens een tolkopdracht een chefkok die uitleg geeft over de menukaart. Wat doe jij? Wat zijn de tafelmanieren van een tolk? Welk glas dient waarvoor, en hoe zit het ook alweer met al dat bestek? En…: eet je überhaupt mee aan tafel, of is dat niet jouw plek? 

Programma

Deze cursus is erop gericht om meer kennis, inzicht en vaardigheden te verwerven op het gebied van eten, drinken en tafeletiquette. Kortom: alles waar je als tolk mee te maken krijgt wanneer men tijdens een opdracht aan tafel gaat. Van de gebaren voor ingrediënten tot diverse kooktechnieken, van gebaren voor gerechten tot specifieke serveertechnieken. Alles passeert de revue tijdens deze bijzondere culinaire training voor gebarentolken. 

Waar loop je als tolk allemaal tegenaan wanneer jouw klanten gaan dineren? Waar moet je rekening mee houden en waar kun je je op voorbereiden en hoe? Welke begrippen en processen vanuit de keuken zijn van belang? De training bevat praktische tips, gebarenlexicon, veel oefenmogelijkheden en de mogelijkheid om dit alles voor te leggen aan een ervaren dove chef-kok! Zoals bij iedere training gaan we lekker met elkaar aan de slag, maar dit keer wel heel letterlijk: we eindigen aan tafel met een ongehoord lekkere maaltijd, dat wordt smullen! 

De training kent een hoge mate van relevantie voor wat betreft tolkethiek en tolkvaardigheid. Niet zelden ontstaat er onder tolken de discussie over wat te doen als een klant je aanmoedigt om er vooral bij te komen zitten. Ben je dan onbeleefd of juist professioneel als je dan niet doet? Ook is de training relevant voor wat betreft het lexicon: Martijn van Heesch is meer dan wie dan ook thuis in de culinaire gebarentaal. Deelnemers worden een dag ondergedompeld in zijn gebarentaal en nemen deze taal mee naar een volgende opdracht waarbij zij de menu kaart ‘even mogen tolken’. Alsof dat zo gemakkelijk is!

Daarnaast neemt Sebastiaan Boogaard de deelnemers mee in zijn ruime ervaring bij ceremoniële gelegenheden. Wat kan van meerwaarde zijn voor jouw tolkdienst voor wat betreft presentatie, etiquette en stijl?

Tijdens de training wordt stilgestaan bij alle aspecten die bij dit onderwerp horen, maar de deelnemers gaan vooral heel praktisch aan de slag. Lekker (en) aan het werk!

Dagindeling

Aanvang training:           

11:00 – 13:00 uur

Lunch:

13:00 – 13:45 uur

Vervolg training:

13:45 – 15:30 uur

Pauze:

15:15 – 15:30 uur

Kookworkshop in gebarentaal:

16:00 – 19:00 uur

3-gangendiner met elkaar:

19:00 – 21:30 uur


Werkvormen

 • Oefeningen
 • PPT
 • Kookworkshop in gebarentaal

Leerdoelen

 • de deelnemer heeft kennis van alle zaken die komen kijken bij het tolken aan tafel, bij een lopend buffet, een bbq, een kookworkshop, etc.
 • de deelnemer heeft nagedacht en geoefend over bepaalde vertalingen passend bij het onderwerp (bijvoorbeeld zinnen als ‘de derde gang bestaat uit…’
 • de deelnemer heeft geoefend in datgene wat hij zelf wil leren aangaande dit onderwerp. Ingrediënten, manieren van bereiden, presenteren, menukaarten, etiquette;
 • de deelnemer is voorbereid op datgene wat allemaal komt kijken bij het tolken aan tafel
 • de deelnemer heeft nagedacht over positionering, afstand- en nabijheid en het afstemmen met de betrokkenen, voor wie tolk je en hoe zorg je dat iedereen alles meekrijgt?

Leesopdracht

Voorbereidingsopdrachten:

 • Maak een lijstje van 10 ingrediënten, 10 gerechten en 5 kooktechnieken die je paraat wilt hebben in gebarentaal. Stuur deze uiterlijk een week van tevoren naar training@ktv-kennisnet.nl.
 • Neem een echte menukaart van een restaurant mee naar de training. Je kan er veel online vinden en uitprinten. 

 

Opdracht achteraf voor wie extra nascholingspunten in de categorie doelgroepen wil vergaren:

Deelnemers kunnen na afloop van de training een verslag schrijven over het laatste deel van de training waaraan geen punten zijn toegekend: het diner met een dove gebarentaaldocent, chefkok Martijn en de dove etiquette-expert. In het verslag beschrijf je op welke wijze kennis en ervaring werd uitgewisseld, hoe je zelf de deelname aan het diner hebt ervaren en wat je ervan leerde, hoe je kijkt naar de participatie van dove mensen aan feestelijke en ceremoniële bijeenkomsten, etc. 

RTGS-instructie:

Nascholingspunten worden verstrekt na aanlevering van een verslag van maximaal 1 A4 in tekst en relevante foto’s, die ingeleverd dienen te worden. Hierin staat kort omschreven:
-      welke activiteit is bezocht, waarom deze is bezocht en welke nieuwe inzichten er zijn verkregen.
-      beschrijving aard activiteit, data, duur (per keer)
-      aanduiding (sub)doelgroep in kwestie
-      aantal en rol deelnemers uit (sub)doelgroep
-      beschrijving soort contact met deelnemers uit de doelgroep
-      opgedane ervaringen en inzichten, welke aandeel heb je bijgedragen?

Dit verslag stuur je rechtstreeks naar de Stg. RTGS.

Lees  art. 14.3 van het RTGS-reglement en zie hier de instructie van RTGS.

Sebastiaan Boogaard

Sebastiaan Boogaard is professioneel tolk Nederlandse gebarentaal. Over hem werd geschreven: "Sebastiaan is universitair opgeleid, en neemt als gebarentolk ook o.m. op dat niveau opdrachten aan. Sebastiaan tolkt hij ook congressen, wetenschappelijke opleidingen en buiten gewoon bijzondere opdrachten voor onder andere televisie, ministeries en Kentalis". Naast het werk als gebarentolk is Sebastiaan werkzaam en opgeleid als psychosociaal therapeut, specialist familieverhoudingen, docent aan hogere- en academische opleidingen, erkend senior coach en -trainer op het gebied van communicatie. Hij heeft als therapeut en trainer gewerkt bij Buro Slachtofferhulp, alwaar hij kennis opdeed op het gebied van verlies en rouw. Zo was hij onder meer betrokken bij de rampen in Volendam en Enschede. NRC Handelsblad: “Bovenal is hij een inspirerend mens. Dankzij zijn enthousiaste no nonsens aanpak weet Sebastiaan mensen in beweging te krijgen. Hij begeleidt je op een prettige manier bij het ontwikkelen van effectief gedrag, zodat je je optimaal in je omgeving kunt ontplooien". "Sebastiaan heeft oprechte belangstelling in mensen. Hij houdt van openheid, humor en vindt het belangrijk dat iedereen in z’n waarde wordt gelaten.”

Martijn van Heesch

Martijn van Heesch is 33 jaar oud. Hij is in Helmond geboren. Hij is getrouwd met zijn vrouw Elisa. Ze hebben twee kinderen, allebei jongens. Olivier van 5 jaar oud en Bobby van 3 jaar oud. Hij werd niet doof geboren. Toen hij 2 jaar oud was kreeg werd hij doof als gevolg van een hersenvliesontsteking. Hij volgde de koksopleiding, een gastvrijheidsopleiding en een sociale hygiëneopleiding in Den Bosch. Hij heeft de afgelopen 11 jaar bij veel verschillende bedrijven gewerkt: eerst bij Hutten Catering in Veghel, Van Eeghem Catering in Eindhoven, sterrestaurant Karpendonkse Hoeve in Eindhoven, restaurant De Steenoven in Helmond, Golfbaan in Nuenen en toen weer terug bij Hutten waar hij tot heden werkt. Twee jaar geleden startte hij zijn eigen bedrijf: Martijn Kookt. Het loopt tot nu toe erg goed en ondertussen is hij ook nog in loondienst bij Hutten.

Martijn maakte van zijn grote passie voor koken, zijn beroep. Producten, ingrediënten, samenstelling en originaliteit zijn begrippen waar het bij hem om draait. Iedere dag! Martijn draait zelfstandig een groot banket, lunches, grote diners en barbecues. Hij doet aan Live Cooking en hij kookt en begeleidt kookclubs. Martijn werkt à la carte in de breedste zin van het woord: garde, rotisserie, vis, grill party's en patisserie, de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Met één zintuig minder ervaart hij het voordeel om in opperste concentratie zijn vak te kunnen uitoefenen. De andere vijf zintuigen worden daardoor optimaal ingezet. Communicatie? Geen probleem, hij "verstaat" zijn vak en begrijpt de wens van zijn klanten. Als klein kind trok hij al de pannen uit de kast en heeft ze daarna nooit meer teruggezet.


Splinter van Schagen

Splinter van Schagen is native NGT en heeft ruime ervaring in het aanleren van gebarentaal. Hij heeft de opleiding 'Persoonlijke begeleider specifieke doelgroepen' afgerond en is groepsleider voor dove cliënten met complexe problemen bij een instelling voor dove cliënten met licht verstandelijke beperking. Hij heeft zich gespecialiseerd in ASL, Immigratie en Medische omgeving en Toerisme. Hij was ambassadeur voor het Internationale Dovenetwerk in Europa en museumgids bij Museum van Gogh. Hij heeft veel groepen dove mensen begeleid bij reizen en uitjes in binnen- en buitenland. Een menukaart aan een dove groep mensen uitleggen? Dat kan hij als geen ander!

Hij tolkt tussen verschillende gebarentalen en hij is barman in het dovenclubhuis Groningen. Kortom, een zeer actieve en bevlogen man die al zijn talenten volledig inzet voor waar z'n hart ligt en die bij uitstek ook het belang kent van gezellig en lekker eten! 

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Vertaalcompetentie, Culturele competentie
Contacturen
9,25
Voorbereiding
 
Totaal
9,25
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
22330
Categorie
 
Tolk- en taalvaardigheid
3,750
Attitude
2,000
Totaal
5,75

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Let op!

Opdracht achteraf voor wie extra nascholingspunten in de categorie doelgroepen wil vergaren:

Deelnemers kunnen na afloop van de training een verslag schrijven over het laatste deel van de training waaraan geen punten zijn toegekend: het diner met een dove gebarentaaldocent, chefkok Martijn en de dove etiquette-expert. In het verslag beschrijf je op welke wijze kennis en ervaring werd uitgewisseld, hoe je zelf de deelname aan het diner hebt ervaren en wat je ervan leerde, hoe je kijkt naar de participatie van dove mensen aan feestelijke en ceremoniële bijeenkomsten, etc. 

RTGS-instructie:

Nascholingspunten worden verstrekt na aanlevering van een verslag van maximaal 1 A4 in tekst en relevante foto’s, die ingeleverd dienen te worden. Hierin staat kort omschreven: 
-      welke activiteit is bezocht, waarom deze is bezocht en welke nieuwe inzichten er zijn verkregen.
-      beschrijving aard activiteit, data, duur (per keer)
-      aanduiding (sub)doelgroep in kwestie
-      aantal en rol deelnemers uit (sub)doelgroep
-      beschrijving soort contact met deelnemers uit de doelgroep
-      opgedane ervaringen en inzichten, welke aandeel heb je bijgedragen?

Dit verslag stuur je rechtstreeks naar de Stg. RTGS. 

Lees  art. 14.3 van het RTGS-reglement en zie hier de instructie van RTGS.

Locatie

De training vindt op twee plekken plaats. Het eerste deel van de dag vindt plaats bij KTV:

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

en de kookworkshop vindt plaats te:

De Postkamer
Kleterstraat 21
862 CA Nijkerk
https://www.depostkamernijkerk.nl/ 

Praktische informatie

 • Maximaal 10 deelnemers
 • Catering en kookworkshop bij de prijs inbegrepen
 • Ontvangst en registratie vanaf 10:40 uur. Programma start om 11:00 uur en eindigt om 21:30 uur
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht u het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij u deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.


Op de inschrijving voor deze training zijn de Algemene Voorwaarden van KTV van toepassing. U kunt deze online raadplegen. De annuleringsvoorwaarden leest u in artikel 4. 

'Ik vond het erg leuk en leerzaam.'

'Veel praktijkervaring kunnen uitwisselen in een open sfeer.'

'Heel leuk om zo in de keuken te staan. Goede regel ook om geen stem te mogen gebruiken.'

Datum: 18 mei 2021
 • PE 9.25
 • van 11:00 tot 21:30
 • 330,- (excl. BTW)
 • Nijkerk
Volgeboekt