Tweedaagse training 'Tolken als risicoberoep'

De heftigheid van de schokkende verhalen en de emoties van een cliënt, waar de tolk persoonlijk niets mee te maken heeft, kunnen diepe impact op hem hebben en hem raken. De tolk wordt geconfronteerd met zijn eigen machteloosheid of hij krijgt de neiging om te gaan helpen. Wanneer die verhalen blijven ‘hangen’ kan dit het normale functioneren beïnvloeden en leiden tot allerlei vormen van traumatisering.

Het programma is opgebouwd uit twee losse dagen. Deze zijn complementair aan elkaar.

Trainingsdag 1: Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg op vrijdag 16 december 2022
Tijdens deze dag komen onderwerpen aan bod zoals de verschillende vormen van stress en stapeleffecten in relatie tot compassiemoeheid afgewisseld met interactieve werkvormen. Je leert compassiemoeheid signaleren en je krijgt handvatten aangereikt om compassiemoeheid te voorkomen. Voor meer informatie, het volledige programma en aanmelding van trainingsdag 1 klik je hier.

Trainingsdag 2: Secundaire traumatisering en kernkwaliteiten op vrijdag 20 januari 2023
Deze dag staat in het teken van verdieping door onder andere zelfkennis om vanuit dit inzichten effectiever te handelen. Je verkrijgt inzicht in talenten en valkuilen, leert je persoonlijke grenzen kennen en bewaken als professional en overeenkomstig te handelen met goede zelfzorg. Voor meer informatie, het volledige programma en aanmelding van trainingsdag 2 klik je hier.

Leesopdracht

Dag 1: 

Voorafgaand aan de training dien je het artikel ‘Uitgeput door medeleven’ te lezen.

Dag 2:

Als voorbereiding op het onderdeel Kernkwaliteiten moet de leerstof rondom kernkwaliteiten van Daniel Ofman gelezen worden:

 • Kernkwaliteiten 1
 • Kernkwaliteiten hulpvragen (werkblad)
 • Voorbeelden kwaliteiten
 • ‘Het gewicht van andermans trauma’; Sigrid Starremans, 2011

Schrijfopdracht

Dag 1:

Als opmaat voor deze dag en als voorbereiding op het onderwerp ‘Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg’ willen we je vragen om als vooropdracht een situatie vanuit de praktijk te beschrijven waarin je geraakt werd tijdens het tolken. Stel jezelf daarbij de volgende vragen in het zo concreet mogelijk beschrijven van die situatie.

 • Waar was je aan het tolken?
 • Voor wie was je aan het tolken?
 • Wat gebeurde er toen je geraakt werd?
 • Waardoor werd je geraakt: door de persoon of door zijn situatie?
 • Hoe uitte zich dat bij jou?
 • Hoe ben je hiermee omgegaan?
 • Wat zou je willen leren van deze situatie tijdens de training?

De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.

Dag 2:

Met de inzichten verkregen uit de leesopdracht, maak je de vooropdracht '360 graden feedback' 

De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.

Cyril van Os is sinds 2010 verbonden aan het IVP als freelance gedragstrainer en organisatiecoach. Vanaf midden jaren tachtig heeft hij een zeer ruime ervaring en kennis opgebouwd op het gebied van verandermanagement, teambuilding, communicatie in complexiteit, intervisie, leidinggeven en persoonlijke ontwikkeling. Dit deed hij o.a. bij een wereldspeler in de private sector.

Cyril traint o.a. medewerkers in het professioneel omgaan met lastig, intimiderend en agressief gedrag, collegiale opvang en nazorg, secundaire traumatisering (compassiemoeheid), het brede gebied van communicatie en klantgerichtheid. Daarnaast begeleidt hij ook individuele medewerkers van opdrachtgevers in het vergroten van hun persoonlijke effectiviteit.

Hij biedt inzicht en deskundigheid, vergroot de vaardigheden door ervarend leren en het  inzetten van op maat gerichte interventies, die goed aansluiten bij de deelnemers. De medewerkers worden geschoold en krijgen handvatten voor de alternatieven in gedrag en communicatie bij complexe situaties.

Zijn stijl is speels, open, zonder oordeel en respectvol confronterend. Dit zorgt voor een open en veilige leeromgeving waarbij de deelnemers inzicht krijgen in hun eigen gedrag en wat het effect is op de ander. Vandaaruit wordt gekeken naar de mogelijkheden om het gedragsrepertoire uit te breiden zodat de deelnemer mentaal weerbaarder wordt.

De opdrachten die hij vanuit het IVP verzorgd zijn zowel uit de profit- als uit de non-profit sector (openbaar vervoer, onderwijs, gemeentes, rijksoverheden, geüniformeerden, financiële dienstverlening, zorginstellingen e.d.).

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Integriteit en beroepsattitude
Contacturen
12,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
1,50
Schrijfopdracht
0,50
Totaal
14,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
33596 en 33597
Categorie
 
Contacturen
12,000
Leesopdracht
1,500
Schrijfopdracht
0,500
Totaal
14,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE
 • Maximaal 10 deelnemers per trainingsdag.
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.
 • Deelnemers ontvangen op de trainingsdag een syllabus.
 
PRIJSVOORDEEL
 • Vanaf je derde aanmelding voor een trainingsdag binnen één kalenderjaar, krijg je automatisch 30 euro korting bij elke nieuwe aanmelding. Dit kortingssysteem geldt alleen voor trainingen op locatie, niet online.

 

STAP-subsidie

Voor deze bijscholingsactiviteit kun je STAP-budget aanvragen. Via de knop ‘STAP aanvragen’ vraag je een aanmeldbewijs aan. Dit heb je nodig om de STAP-subsidie aan te vragen bij UWV (via www.uwv.nl/stap). Op deze webpagina lees je alle informatie over de STAP-subsidie en kun je de veelgestelde vragen doornemen. Het belangrijkste is in ieder geval dat je op de eerste dag van de volgende aanvraagperiode vóór 10:00 uur achter jouw computer zit met je aanmeldbewijs en je DigiD. Veel succes!

"Goede dosis van kennisoverdracht en verdieping."

"Prettige, interessante training! De tijd is omgevlogen"

"Fijne leerzame tweedaagse. Geen saaie dagen, maar leuke werkvormen en Cyril is heel enthousiast met een hoop kennis en geduld."

studente
Datum: 16 dec. 2022
 • PE 14
 • van 09:30 tot 17:00
 • 480,- (excl. BTW)
 • Nijkerk
Volgeboekt