De heftigheid van de schokkende verhalen en de emoties van een cliënt, waar de tolk persoonlijk niets mee te maken heeft, kunnen toch diepe impact op de tolk maken.
De tolk wordt mogelijk geconfronteerd met zijn eigen machteloosheid of krijgt de neiging om te gaan helpen. Wanneer die verhalen blijven ‘hangen’ kan dit mogelijk het normale functioneren beïnvloeden en leiden tot allerlei vormen van spanning
Te herkennen, te erkennen en hoe hiermee om te gaan is het fundament van deze 2-daagse, "Tolken als risicoberoep".
Het programma is opgebouwd uit twee losse dagen. Deze zijn complementair aan elkaar.
Trainingsdag 1: Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg
Tijdens deze dag komen onderwerpen aan bod zoals de verschillende vormen van stress en stapeleffecten in relatie tot compassiemoeheid afgewisseld met interactieve werkvormen. Je leert de signalen te herkennen van de spanning, op je lijf, je gedachten en emoties. Je leert dat dit patroon een onderdeel is van wie je bent, de wijze waarop je ermee omgaat soms helpend voor je is maar dat er ook situaties kunnen ontstaan waarbij het niet meer helpend is. Zo krijg je inzicht, handvatten en 'openingen' om het anders te doen. Voor meer informatie, het volledige programma en aanmelding van trainingsdag 1 klik je hier.
Trainingsdag 2: Je energiebronnen en talenten
Deze dag staat in het teken van verdieping door onder andere zelfkennis om vanuit dit inzicht effectiever te handelen. Je verkrijgt inzicht in talenten en valkuilen, leert je persoonlijke grenzen kennen en bewaken als professional en overeenkomstig te handelen met goede zelfzorg. Voor meer informatie, het volledige programma en aanmelding van trainingsdag 2 klik je hier.
De heftigheid van de schokkende verhalen en de emoties van een cliënt, waar de tolk persoonlijk niets mee te maken heeft, kunnen diepe impact op hem hebben en hem raken. De tolk wordt geconfronteerd met zijn eigen machteloosheid of hij krijgt de neiging om te gaan helpen. Daarnaast kan tolken behoorlijk inspannend en stressvol zijn: je krijgt regelmatig te maken met het leed, de machteloosheid of emotionele verhalen van cliënten. Hoe ga je hiermee om, op korte en op lange termijn? Je verkrijgt inzicht in jouw talenten en valkuilen, leert jouw persoonlijke grenzen kennen en bewaken als professional en overeenkomstig te handelen met goede zelfzorg.
Nederlands
Voorafgaand aan de training dien je het artikel te lezen, ‘Wat is de betekenis van zelfcompassie en eigenliefde voor je persoonlijke ontwikkeling'.
Als voorbereiding op het onderdeel Kernkwaliteiten moet de leerstof rondom kernkwaliteiten van Daniel Ofman gelezen worden:
En de '360 graden feedback'
Als opmaat voor deze dag en als voorbereiding op het onderwerp ‘Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg’ willen we je vragen om als vooropdracht een situatie vanuit de praktijk te beschrijven waarin je geraakt werd tijdens het tolken. Stel jezelf daarbij de volgende vragen in het zo concreet mogelijk beschrijven van die situatie.
De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.
Met de inzichten verkregen uit de leesopdracht, maak je de vooropdracht '360 graden feedback'
De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.
Cyril van Os is gedragstrainer en organisatiecoach (PleasureINC)
Vanaf midden jaren tachtig heeft Cyril een zeer ruime ervaring en kennis opgebouwd op het gebied van verandermanagement, teambuilding, communicatie in complexiteit, intervisie, leidinggeven en persoonlijke ontwikkeling. Dit deed hij o.a. bij een wereldspeler in de private sector (25 jaar), vanaf 2010 verbonden aan ARQ IVP, het Instituut voor Psychotrauma en binnen zijn eigen praktijk (PleasureINC)
Cyril traint o.a. medewerkers in het professioneel omgaan met lastig, intimiderend en agressief gedrag, collegiale opvang en nazorg, secundaire traumatisering (compassiemoeheid), het brede gebied van communicatie en klantgerichtheid. Daarnaast begeleid hij veel individuele medewerkers en teams van opdrachtgevers in het vergroten van hun persoonlijke- en team effectiviteit.
Cyril biedt inzicht en deskundigheid, vergroot de vaardigheden door ervarend leren en het inzetten van op maat gerichte interventies, die goed aansluiten bij de deelnemers. De medewerkers worden geschoold en krijgen handvatten voor de alternatieven in gedrag en communicatie bij complexe situaties.
Zijn stijl is speels, open, zonder oordeel en respectvol confronterend. Dit zorgt voor een open en veilige leeromgeving waarbij de deelnemers inzicht krijgen in hun eigen gedrag en wat het effect is op de ander. Vandaaruit kijkt Cyril naar de mogelijkheden om het gedragsrepertoire uit te breiden zodat de deelnemer mentaal weerbaarder wordt.
De opdrachten die hij verzorgt zijn zowel uit de profit- als uit de non-profit sector (openbaar vervoer, onderwijs, gemeentes, rijksoverheden, geüniformeerden, financiële dienstverlening, zorginstellingen e.d.).
Cyril ziet je graag bij één van zijn trainingen, seminars of workshops bij KTV.
Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen
Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.
Dag 1: Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg? | 12 feb. 2025 | 09:30u. - 17:00u. |
Dag 2: Je energiebronnen en talenten | 19 mrt. 2025 | 09:30u. - 17:00u. |
LOCATIE
KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE Nijkerk
"Goede dosis van kennisoverdracht en verdieping."
"Prettige, interessante training! De tijd is omgevlogen"
"Fijne leerzame tweedaagse. Geen saaie dagen, maar leuke werkvormen en Cyril is heel enthousiast met een hoop kennis en geduld."