Comfortabel tolken voor groepen

Laat jij wel eens een opdracht schieten omdat je je niet comfortabel voelt als je voor een groep staat? Of neem je de opdracht wel aan, maar voel je je opgelaten tijdens het tolken? Misschien ben je net gestart met de opleiding en twijfel je of je wel echt wil gaan tolken. Al die ogen op jou gericht...  Stel dat het helemaal verkeerd gaat...

Deze training helpt je om relaxed te blijven voor én tijdens de tolkopdracht. Zo kun jij alle opdrachten aannemen: van een intiem gesprek in de spreekkamer van een arts tot die in een grote zaal vol bruiloftsgasten!

De training mixt theorie met praktijk. Je start de training met een reflectie op jouw ongemak en de bijbehorende gedachtes. Vervolgens volg je de training in Nijkerk. In deze dag sta je samen met andere tolken stil bij belemmerende gedachten en leer je hoe je deze effectief onder de duim houdt. Je oefent voor de groep, zodat je direct de aangereikte inzichten en handvatten kunt toepassen en ervaren. Na een aantal weken ontmoet je elkaar nog een keer online om de positieve ervaringen en tips te delen en natuurlijk kun je dan ook de vragen stellen die je nog hebt.

Waarom meedoen?

Als tolk wil je alle opdrachten kunnen aannemen die je interessant vindt. Het is een gemiste kans als je opdrachten laat lopen door je zenuwen, ook in financieel opzicht uiteraard. Deze training helpt je bewust te worden van de beperkingen die je jezelf oplegt en biedt je ook direct de tools om ervanaf te komen.

Werkvormen

  • Oefenen: je voert voor de groep kleine tolkopdrachtjes op en ervaart wat er in je lijf en hoofd gebeurt.
  • Inzicht: in de training breng je je eigen brein met alle belemmerende gedachten in kaart.
  • Intervisie: je bespreekt met collega's waar je tegenaan loopt en vindt herkenning bij elkaar.
  • Oefenen: je oefent in het toepassen van de aangereikte technieken.

Theorie

De theorie in de training komt van Bartelds en uit ACT (acceptance & commitment theory) en uit de Transactionele Analyse.

Lesschema

Blok 1: 09.30 tot 11.00 uur

De training start met een kennismakingsoefening voor de groep. De deelnemers leren elkaar kennen en ervaren direct welke gevoelens en gedachten het voor de groep staan bij hen oproept. Dan volgt een theoretisch blok over het brein in stresssituaties. 

Blok 2: 11.20 tot 12.50 uur

De deelnemers brengen hun eigen belemmerende gedachten in kaart en delen deze met elkaar. Ze doen een mindfulnessoefening uit ACT om met meer afstand naar zichzelf te kijken. Ook staan we stil bij het g-model van Bartelds: wat is de samenhang tussen je gedrag, je gevoel en je gedachten?

Hierna oefenen de deelnemers in twee subgroepen korte tolkopdrachten. Ze passen de verkegen nzichten en tips toe, waarna ze reflecteren op het effect: wat gebeurt er in hun hoofd, lijf en in hun gedrag.

Blok 3: 13.40 tot 15.10 uur

Na de lunch doen we een energizer, waarna we het ouder-volwassene-kindmodel uit Transactionele Analyse erbij pakken. Dit geeft inzicht in waar de gedachten en gevoelens vandaan komen. Ook biedt het handvatten hoe je de belemmerende kunt omzetten in prettiger en meer effectieve.

Ze oefenen opnieuw korte tolkopdrachten. Hierbij nemen ze bewust hun volwassen rol in. Opnieuw volgt reflectie en het delen ervan met elkaar.

Blok 4: 15.30 tot 17.00 uur

De deelnemers stellen de vragen die ze nog hebben en werken daarna een persoonlijk actieplan uit. Ze formuleren een doel en drie bijbehorende acties. Deze delen ze als slotoefening voor de groep. In deze oefening passen ze opnieuw de tips van de training toe, wat maakt dat ze een stuk meer comfortabel hun plek innemen.

Na een korte evaluatie van de dag ronden we de dag af.

In de online bijeenkomst delen de deelnemers in subgroepjes hun bevindingen, ervaringen en stellen ze plenair de vragen die ze nog hebben.

Leerdoelen

De deelnemer kan na afloop van deze training:

- tolkopdrachten met een comfortabel gevoel uitvoeren; en 

- negatieve gedachten herkennen en naast zich neerleggen.

Relevantie

  • Tolken die alle opdrachten kunnen aannemen die ze willen aannemen, zijn in staat hun werk goed uit te voeren en hun boterham te verdienen.
  • Tolken behouden die nu stoppen met hun opleiding omdat ze het werk te spannend vinden.

Voertaal

Nederlands

Instapniveau

Deze training is geschikt voor iedereen die zich nu niet prettig voelt voor een groep. Dat kunnen tolken in opleiding zijn, meer of minder ervaren tolken ongeacht de taal waarin zij tolken, gebarentolken en schrijftolken.

Een paar weken voor de training ontvang je een voorbereidingsopdracht met daarin reflecterende vragen. Voor de online meeting bereid je vervolgens ook een reflectieopdracht voor. In totaal zul je voor beide opdrachten ongeveer vier A4's schrijven, waarvoor je 1 pe-punt ontvangt.

Marja Talens

Marja Talens studeerde Communicatiekunde in Groningen. Sinds 1998 is zij met enorm veel plezier aan het werk als trainer en coach. In 2007 volgde zij de opleiding tot neurocoach bij het PMA Institute in Orlando, Florida. Ook deed zij een opleiding tot EFT-coach. Daarnaast is zij gecertificeerd in DISC- en MapsTellgedragsstijlen. Marja heeft een eigen trainingsbureau (Extra Trainers). 

Door haar werkervaring in verschillende branches is Marja uitstekend in staat om haar training praktijkgericht neer te zetten. Zij voelt zich als een vis in het water in commerciële bedrijven en springt vervolgens net zo graag in het diepe bij non-profitorganisaties. Haar trainingen en coachsessies zijn volgens cursisten altijd levendig, helder en to the point. Haar betrokkenheid is voelbaar en zij staat voor wat ze zegt. 

Marja vindt het belangrijk dat cursisten zich veilig voelen. Ze creëert daarvoor een omgeving waarin mensen zich kwetsbaar kunnen opstellen. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen leren, aldus Marja. Verder wil Marja dat cursisten de trainingsdag ook leuk vinden, dus een portie humor en gezelligheid is zeker ook te vinden in haar trainingen. Zij sluit in al haar trainingen aan op de werking van het brein, om zo tot een uitstekend resultaat te komen. 

Trefwoorden: vrolijk, enthousiast, kundig, betrokken en praktijkgericht.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Tolkcompetentie
Contacturen
7,00
Voorbereiding
 
Schrijfopdracht
1,00
Totaal
8,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
34742
Categorie
 
Contacturen
7,000
Schrijfopdracht
1,000
Totaal
8,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Trainingsdag in Nijkerk 23 nov. 2024 09:30u. - 17:00u.
Online meeting 18 dec. 2024 20:00u. - 21:00u.

LOCATIE TRAININGSDAG:

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE
  • Maximaal 12 deelnemers
  • De trainingsdag in Nijkerk start om 9.30 uur en eindigt om 17.00 uur. Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur.
  • De online meeting is van 20.00 uur tot 22.00 uur via Zoom. Je ontvangt een separate link voor de meeting.
Dagindeling lesdag Nijkerk:
  • Aanvang: 9:30 uur
  • Pauze: 11:00-11:20 uur
  • Lunch: 12:50-13:45 uur 
  • Pauze: 15:15 – 15:30 uur
  • Einde: 17:00 uur

Avondindeling online lesavond:

  • Start: 20:00  uur
  • Einde: 21:00 uur
 
EVALUATIE
Na afloop van de trainingsdag in Nijkerk vul je het papieren evaluatieformulier in. Na afloop van de online meeting vul het het evaluatieformulier in dat je dan in jouw KTV-account vindt (Cursussen > de betreffende cursus > Evaluatie).
 
PRIJSVOORDEEL
Vanaf jouw derde aanmelding voor een trainingsdag binnen één kalenderjaar, krijg je automatisch 30 euro korting bij elke nieuwe aanmelding. Dit kortingssysteem geldt alleen voor trainingen op locatie, niet online.
Startdatum: 23 nov. 2024
  • PE 8
  • van 09:30 tot 17:00
  • 299,- (excl. BTW)
  • Nijkerk en online