Webinarserie 'Komt een tolk bij de dokter'

Tolken worden regelmatig ingezet bij consulten van huisartsen. Dit vergt verschillende vaardigheden en kennis van de tolk. In zes avonden leert u over de meest voorkomende pathologische deelgebieden: maag- & darmklachten, kno- & griepklachten, psychische en psychosomatische aandoeningen, kinderziektes, geslachtsziektes & voortplanting en suikerziekte & levensstijl.

Programma

Tolken voor huisartsen vergt verschillende vaardigheden en kennis van de tolk.  Een huisarts vraagt niet voor niets of een pijn drukkend, brandend, zeurderig of snijdend is, of dat de ontlasting slijmerig, bloederig, gelig of groenig is. Het antwoord is bepalend voor de volgende vraag en uiteindelijk ook voor de diagnose of beslissing om al dan niet door te verwijzen naar een specialist. Een goede vertaling is daarom van cruciaal en soms zelfs van levensbelang. Deze zesdelige webinarserie gaat in op veelvoorkomende pathologische deelgebieden waarover de tolk het nodige behoort, te weten.

De webinarserie omvat zes lezingen die tevens los van elkaar geboekt kunnen worden. Klikt u op de link van elk afzonderlijk webinar voor meer informatie:

Dinsdag 8 maart 2022: Kno- & griepklachten
Griep, hoesten, hoofdpijn, keelpijn, oorpijn, oogontsteking, hooikoorts, verkoudheid, allergie

Dinsdag 29 maart 2022: Kinderziektes
Bloedneus, waterpokken, wormen, luieruitslag, darmkrampjes, hoofdluis, bof, rode hond, mazelen

Dinsdag 26 april 2022: Maag- & darmklachten
Maagzuur, maagzweer, galstenen, spastische darm, winderigheid, obstipatie, diarree, aambeien, overgeven

Dindsdag 10 mei 2022: Suikerziekte & levensstijl
Diabetes type 1 en 2, hoge bloeddruk, cholesterol, overgewicht, voeding, roken 

Dinsdag 7 juni 2022: Psychische aandoeningen
Somberheid en depressie, slaapproblemen, stoppen met roken, overspannen, burn-out, hyperventilatie, angst & spanning, alcoholisme, andere verslavingen

Dinsdag 21 juni 2022: Geslachtsziektes & voortplanting
Soa’s (chlamydia, aids, herpes, etc.), vaginale afscheiding, voorbehoedsmiddelen (pil, spiraaltje, vaginale ring, prikpil, etc.), menstruatiepijn, sterilisatie, blaasontsteking.

Leerdoelen

De cursist:

  • leert de betekenis van de veelgebruikte formele terminologie van de pathologische deelgebieden;
  • wordt bewust van de gevoelsmatige nuancering die in woorden en gebaren overgebracht worden.
  • Leert de structuur van een medisch consult en veelgebruikte gesprekstechnieken.

Relevantie

Goed tolken begint bij goed begrijpen. (Gebaren)tolken moeten beschikken over een zeer brede algemene kennis die raakt aan verschillende expertises. De gezondheidszorg is er daar één van: een tolk zonder medische basiskennis kan niet goed de boodschap van artsen vertolken. In gesprekken tussen patiënten en (huis-)artsen krijgen zij te maken met veel vaktermen en begrippen, maar ook informeel aanvoelende terminologie die een specifieke reactie oproept of doel beoogt. Door middel van deze webinarserie vergaren (gebaren)tolken relevante kennis. Hiermee kunnen zij de terminologie, de woordkeuze, zinskeuze en vraagstelling in gesprekken tussen de patiënt en huisarts echt begrijpen en goed vertolken. De (gebaren)tolk leert niet alleen over de veelgebruikte formele terminologie van de pathologische deelgebieden, maar ook over de achtergrond hiervan en wordt bewust van de gevoelsmatige nuancering die in woorden en gebaren overgebracht wordt.

Kennis verkrijgen van de terminologie, jargon, de woordkeuze, zinskeuze, vraagstelling in gesprekken tussen de patiënt en (huis-)arts om de juiste vertolking tot stand te kunnen brengen. Het antwoord van de patiënt is bepalend voor de volgende vraag van de arts en uiteindelijk ook voor de diagnose en het beleid van de arts. Kleine nuances in expressie en gebaar kunnen grote verschillen maken. Een goede vertolking is daarom van cruciaal en soms zelfs van fataal belang.

Leesopdracht

Per webinar leest u een reader van ongeveer 10 bladzijdes. U downloadt de readers vanuit uw KTV-account.

In iedere reader zijn er specifieke woorden gearceerd. U kunt ervoor kiezen om van deze woorden lijsten te maken en te vertalen naar uw werktalen. Dit is een optionele opdracht; u hoeft de lijsten niet naar KTV toe te sturen.

De docent voor deze cursus is Carolien Jonkers. Zij is huisarts, werkt onder andere in een asielzoekerscentrum en geeft bij de hogeschool van Utrecht les aan verpleegkundigen die in opleiding zijn tot verpleegkundig specialist.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Culturele competentie
Contacturen
12,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
3,00
Totaal
15,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT
Nummer activiteit
Deze webinars worden alleen geaccrediteerd in combinatie met de bijbehorende trainingsdagen
Categorie
 
Totaal
0,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Webinar 1: Kno- & griepklachten 8 mrt. 2022 20:00u. - 22:00u.
Webinar 2: Kinderziektes 29 mrt. 2022 20:00u. - 22:00u.
Webinar 3: Maag- & darmklachten 26 apr. 2022 20:00u. - 22:00u.
Webinar 4: Suikerziekte & levensstijl 10 mei 2022 20:00u. - 22:00u.
Webinar 5: Psychische aandoeningen 7 jun. 2022 20:00u. - 22:00u.
Webinar 6: Geslachtsziektes & voortplanting 21 jun. 2022 20:00u. - 22:00u.

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het eerste webinar ontvangt u een instructiebericht met betrekking tot het registreren en inloggen, zodat u de zes webinars kunt bijwonen.
Webinars zijn interactieve presentaties (live), die meestal ondersteund worden door een PowerPoint op uw scherm. Tijdens een livewebinar kunt u schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

Opname
U ontvangt uiterlijk 24 uur na elk livewebinar de opname en kunt deze gedurende 7 dagen afspelen vanuit Mijn KTV > Cursussen.
Tijdens de opnames kunt u géén vragen stellen aan de spreker.

Evaluatie en certificering
Voor de verstrekking van een certificaat c.q. toekenning van pe-punten is het vereist dat u
1) elk livewebinar volledig volgt óf achteraf de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen. 

Tussentijds opslaan van uw evaluatie
U kunt het evaluatieformulier na ieder onderdeel van de serie bijwerken en tussentijds opslaan. Na het laatste webinar vinkt u onderin het formulier aan dat u klaar bent en het formulier wilt verzenden.

Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

"Zeer leerzaam."

"Een heldere cursus, gegeven op een prettige manier."

"Webinar waarbij de trainer heel erg gestructureerd te werk ging. Ook moeilijke termen gelijk uitgelegd in goed verstaanbaar Nederlands. Ik vond het prettig om naar dokter Hugo Bakker te luisteren."

"Toegankelijk voor mensen van buiten de medische wereld, zeer nuttig uitleg van symptomen."

Startdatum: 8 mrt. 2022
  • PE 15
  • van 20:00 tot 22:00
  • 250,- (excl. BTW)
  • Online