Wijzigingen in STAP-beleid

De media staan er bol van: het STAP-budget. Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat het Kabinet het januaritijdvak voor STAP-budget overslaat. Je kunt op 2 januari dus geen STAP-budget aanvragen.

Wat ging hieraan vooraf? En hoe gaat het in de toekomst verder bij KTV?

Allereerst: slecht nieuws. In het afwegingskader voor STAP is vastgelegd dat bijscholing niet in aanmerking komt voor STAP. Dit houdt in dat KTV Kennisnet in de toekomst geen bijscholingscursussen meer zal aanbieden via het STAP-scholingsregister. Tijdens een online vergadering met de Toetsingskamer STAP-budget en NRTO heeft KTV dit expliciet te horen gekregen. Dit beleid geldt uiteraard niet alleen voor KTV maar voor alle pe-aanbieders in alle sectoren.

De Toetsingskamer STAP-budget geeft aan dat zelfstandig ondernemers hun scholingskosten fiscaal kunnen aftrekken en dat hun arbeidsmarktpositie door permanente educatie niet versterkt wordt. Zij stellen dat bijscholing dient ter behoud van een registratie of certificaat - in dit geval jouw Rbtv- en/of RTGS-registratie - en inherent is aan de bedrijfsvoering van de ondernemer. 

Daarom hebben wij op de website van KTV Kennisnet de mogelijkheid verwijderd om een aanmeldbewijs aan te vragen. Bij de KTV-Academie kun je wel terecht voor STAP-aanmeldbewijzen; hier staan cursussen die toegankelijk zijn voor een breder publiek en waarvoor je alsnog een certificaat van deelname ontvangt. Als je wilt, kun je via deze weg STAP-budget aanvragen voor een opleiding of cursus die je niet beschouwt als noodzakelijk voor jouw bedrijfsvoering, maar wel relevant voor de verbetering van jouw arbeidsmarktpositie.