Aaneenschrijven, of niet?

Aaneenschrijven of los; het lijkt voor ons taalprofessionals zo voor de hand liggend. Toch gaat het nog best vaak mis. Dus: fris je kennis op en doe mee!

In een uur krijg je heldere uitleg over de regels voor het aaneen- of los schrijven. Ook weet je na dat uur waar je een koppelteken plaatst. Naast heldere uitleg oefen je ook heel praktisch, zodat je direct merkt of je nog vragen hebt.

Het webinar gaat over het aan elkaar schrijven of los schrijven van samenstellingen van zelfstandig naamwoorden. We behandelen (en oefenen met) de basisregel (alles aaneen), regels rond samenstellingen met woordgroepen en regels voor het plaatsen van een koppelteken. 

Er is voldoende ruimte om je vragen ook ter plekke te stellen tijdens het webinar (schriftelijk via de chat).

Lesschema

Tijdens dit webinar van een uur is de verdeling van de tijd als volgt:

- een half uur voor uitleg
- een half uur voor oefenen, antwoorden checken en (eventuele) aanvullende vragen beantwoorden

Leerdoelen

Je weet wanneer je woorden aaneenschrijft, los schrijft of een koppelteken plaatst.

Dit geldt voor Nederlandse woorden en ook voor Engelstalige woorden die we in het Nederlands gebruiken.

Relevantie

Van professionals wordt verwacht dat ze ook foutloos Nederlands schrijven. Dat lukt als de regels er goed in zitten. Opzoeken is uiteraard altijd mogelijk, maar kost ook tijd. Je bespaart dus tijd als je erop kunt vertrouwen dat je de regels kent.

Voertaal

Nederlands

Marja Talens (1969) studeerde Communicatiekunde in Groningen. Na haar studie werkte zij als teamleider in een callcenter en op de marketingafdeling van Boon Edam. Sinds 1998 is zij met enorm veel plezier aan het werk als gedrags- en communicatietrainer en coach. Zij volgde aanvullende opleidingen als neurocoaching (PMA), systemisch werken en coachen, en Transactionele Analyse.

Naast communicatie en gedrag vindt Marja het nog steeds een uitdaging anderen te versterken in het Nederlands. Haar duidelijke uitleg over grammaticale regels en spelling, haar voorbeelden en de praktische oefeningen zorgen ervoor dat deelnemers de regels begrijpen en zelf ook goed kunnen toepassen.

Door haar werkervaring in verschillende branches is Marja uitstekend in staat om haar trainingen praktijkgericht neer te zetten. Zij voelt zich als een vis in het water in commerciële bedrijven en springt vervolgens net zo graag in het diepe bij non-profitorganisaties. Haar trainingen en coachsessies zijn volgens cursisten altijd levendig, helder en to-the-point. Haar betrokkenheid is voelbaar en zij staat voor wat ze zegt.

Marja vindt het belangrijk dat cursisten zich veilig voelen in haar sessies. Ze creëert daarvoor een omgeving waarin mensen zich kwetsbaar kunnen opstellen. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen leren, aldus Marja. Verder wil Marja dat cursisten een training ook leuk vinden, dus een portie humor en gezelligheid brengt zij zeker in. Trefwoorden: vrolijk, enthousiast, betrokken en praktijkgericht.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie
Contacturen
1,00
Voorbereiding
 
Totaal
1,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Schrijftolken
Nummer activiteit
33901
Categorie
 
Contacturen
1,000
Totaal
1,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvang je een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor het webinar zodat je deze kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. Tijdens een livewebinar kun je schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

Opname
Je ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via Mijn KTV. Tijdens de opnames kun je géén vragen stellen aan de spreker.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én nascholingspunten van de stichting RTGS is het vereist dat je

1) het livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

'Het webinar haakte in mijn ogen aan op het juiste niveau en behandelde veel punten die voor mij relevant zijn. Het tempo was goed bij te houden en ik vond het prettig dat de oefeningen tussendoor werden ingelast. Met name bij de laatste oefening werd duidelijk of je de regels goed hebt begrepen, dat lijkt me een goede afronding.'

'De inhoud en niveau waren goed, door de duidelijke en bondige uitleg. De geleerde stof blijft door de oefeningen beter hangen. Vragen werden ook meteen beantwoord.'

'Het was helder en goed te volgen, niet te ingewikkeld verteld. Marja begon gelijk met een testje, erg leuk. Was een uurtje waarin je actief mee kon doen. Marja is goed op de hoogte van de regels en kon alle vragen gelijk beantwoorden.'

'Heel leuke binnenkomer door direct te beginnen met een oefening. Goede uitleg en goede oefeningen. Prettig om naar te luisteren en om met volgen.'

'Ik heb ervan genoten.
Het was fijn dat er ook aandacht was voor de regel voor het los- danwel aaneenschrijven van werkwoorden met een voorzetsel.
Het webinar kwam precies op tijd, ik twijfelde steeds vaker over het los- of aaneenschrijven van samenstellingen.'

Datum: 17 sep. 2024
  • PE 1
  • van 20:00 tot 21:00
  • 50,- (excl. BTW)
  • Online