Digitaliseren voor vertalers (opname)

De meeste tolken en vertalers zoeken hun informatie op internet. Soms is het nog praktischer om gebruik te maken van een digitale collectie op je eigen laptop of pc.

Tijdens je werkzaamheden als vertaler, sla je van alles op. Relevante bronnen die je later wellicht opnieuw kunt gebruiken. Tijdens dit webinar laat Ewoud Sanders je zien, hoe je die bronnen kunt digitaliseren zodat je ze, per klus, kunt selecteren en geavanceerd kunt doorzoeken. Je leert tijdens deze sessie hoe je het best met dat soort bestanden kunt omgaan, zodat je efficiënter en sneller aan de slag kunt gaan met je vertaling zonder veel zorgen te hebben over de opmaak.

In dit webinar komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Teksten op papier digitaliseren (scannen)
  • Scans bewerkbaar en doorzoekbaar maken (ocr’en); denk aan diploma's, cijferlijsten en aktes
  • Collecties gedigitaliseerde teksten centraal of thematisch  doorzoeken
  • Metadata toevoegen aan gedigitaliseerde teksten

Klinkt wellicht technisch, maar voor iedereen goed te doen!

Ewoud Sanders is taalhistoricus en journalist. Hij is gespecialiseerd in het zoeken op internet en in grote datacollecties. Hij heeft hierover een aantal praktisch bruikbare gidsjes gepubliceerd onder de noemer 'Slimmer zoeken op internet'. Hij is vaste medewerker van onder meer NRC Handelsblad en E-Data. Voor NRC Handelsblad schrijft hij elke maandag een taalcolumn, WoordHoek. Daarnaast heeft hij diverse boeken geschreven, vooral over de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Technische competentie
Contacturen
1,00
Voorbereiding
 
Totaal
1,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Details van deze opname:

U ontvangt na aankoop van de opname een link waarmee u gedurende 7 dagen de opname kunt openen en afspelen.

Duur: 57 minuten
Beschikbaarheid: 7 dagen na aankoop
Documentatie: PowerPoint/handout in PDF
Certificaat van deelname: ja, per e-mail

Hoe werkt het?

Om een opname te bekijken, heeft u een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) nodig. 
Bij opnames is het beeld van de spreker niet zichtbaar, alleen de presentatie. U ontvangt deze presentatie ook per e-mail als handout, zodat u desgewenst aantekeningen kunt maken.


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor opnames en webinars.

"Er ging een wereld voor me open. Een heel belangrijke vraag werd beantwoord: hoe zet ik een op papier geschreven stuk van vroeger om in een te bereken tekst. Ook de toegang tot het zoeken van sleutelwoorden en het aanpassen van teksten of woorden kwam aan de orde. Nu weet ik eindelijk waar ik naar moet vragen als ik zo'n programma wil kopen."

"Het was een duidelijk verhaal, geeft het gevoel dat het digitaliseren van documenten niet erg ingewikkeld, niet duur en bijzonder handig is. Spreker sprak duidelijk."

"Praktische uitleg over hoe het werkt met voorbeelden erbij zodat je het gevoel heb dat je gelijk kan beginnen. Het inscannen is minder voor mij als vertaler van toepassing maar het indexeren en doorzoeken ga ik zeker toepassen."

"Ik weet nu hoe ik mail, tekst, audio en beeld kan digitaliseren, en ze vervolgens kan bewerken en doorzoeken. Hierdoor kan ik sneller informatie vinden, en dus efficiënter werken. Het voorkomt onnodig tikwerk."

"Nieuw inzicht in de mogelijkheden om oude bestanden makkelijker te doorzoeken. Ik ben hier vaak te veel tijd mee kwijt."

Direct beschikbaar
  • PE 1
  • 35,- (excl. BTW)
  • Online