Literair vertalen: wat komt er allemaal bij kijken? (opname)

Literair vertalen is een vak apart. Veel vertalers hebben de ambitie om ooit een roman te vertalen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe kom je in het vak terecht? Welke opleidingen, beroepsverenigingen en ondersteunende instanties zijn er? Welke specifieke vaardigheden heb je nodig? Hoe werk je met meerdere vertalers aan een boek? Tijdens dit taaloverstijgende webinar (opname) delen Mara Schepers en Miriam Bunnik, literair vertaalduo, hun ervaringen op interactieve en enthousiaste wijze.

In het webinar gaat literair vertaalduo Mara Schepers en Miriam Bunnik op de volgende vragen in:

  • Introductie: hoe word je literair vertaler?
  • Hoe ziet het wereldje van het literair vertalen eruit?
  • Wat zijn de specifieke moeilijkheden bij literair vertalen?
  • Hoe maak je een duovertaling?
  • Vragenronde (met uitloop) 

 

Verdere details leest u onder het tabje ‘Overige informatie’

Leesopdracht

Geen.

Mara Schepers en Miriam Bunnik leerden elkaar kennen tijdens hun studie Italiaanse Taal en Cultuur in Utrecht en ontdekten toen al dat ze goed en graag samenwerkten. Allebei werken ze als freelance tolk/vertaler/docent Italiaans en wat ze het liefste doen is samen boeken vertalen. Ze zien het als een mooie uitdaging om die prachtige Italiaanse boeken in het Nederlands op dezelfde manier tot hun recht te laten komen.

In 2008 kregen ze hun eerste boekvertaling en inmiddels hebben ze een tiental titels op hun naam staan. Van de romans van de virtuoze Margaret Mazzantini tot een inspirerend boek over de Napolitaanse pizza. Ze beleven erg veel plezier aan hun werk en delen graag, via social media en hun weblogs, met anderen hun enthousiasme over het vak.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Vertaalcompetentie
Contacturen
1,00
Voorbereiding
 
Totaal
1,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Details van deze opname:

U ontvangt na aankoop van de opname een link waarmee u gedurende 7 dagen de opname kunt openen en afspelen.

Duur: 1 uur en 19 minuten
Beschikbaarheid: 7 dagen na aankoop
Documentatie: PowerPoint, hand-out in PDF
Aantal PE: 1
Certificaat van deelname: ja, per e-mail

 

Hoe werkt het?

Om een opname te bekijken, heeft u een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) nodig. 
Bij opnames is het beeld van de spreker niet zichtbaar, alleen de presentatie. U ontvangt deze presentatie ook per e-mail als handout, zodat u desgewenst aantekeningen kunt maken.


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor opnames en webinars.

"Het webinar was een goede kennismaking met het vakgebied literair vertalen. Vooral het gedeelte over de rechten van literair vertalers (contacten met uitgeverijen) was leerzaam. Ik heb met plezier de opname beluisterd en ik vond het prettig dat ik daarbij het afspelen kon pauzeren om de interessante links te verkennen."

"Veel geleerd in korte tijd! Straks nog even alle aantekeningen uittypen die ik heb gemaakt."

"Het was mijn eerste webinar van het KTV Kennisnet en het is me goed bevallen. Erg fijn dat er vragen kunnen worden gesteld en dat deze al tijdens het webinar behandeld worden, en niet alleen achteraf. Toen bleek dat het webinar uitliep, werd er rustig de tijd genomen om de presentatie goed af te ronden en de laatste vragen te beantwoorden. Er werden veel tips en handige websites gegeven en veel uit eigen ervaring verteld, dit alles op een heldere en overzichtelijke manier. Als beginnend vertaler heeft dit me zeker een goed beeld gegeven van wat er komt kijken bij literair vertalen. Complimenten voor Miriam en Mara!"

"Dank jullie wel, het was een hele leuke en leerzame webinar."

"Bedankt voor dit webinar, was erg interessant!"

"Het was een erg interessante inleiding voor een beginner als mij. Ik ben ervan overtuigd dat ik literair vertaler wil worden, en heb nu een iets concreter idee van hoe ik het moet aanpakken. De dames gaven een concrete uitleg gebaseerd op hun persoonlijke ervaringen, waardoor het webinar niet enkel interessant was, maar ook leuk om naar te luisteren." 

 

Direct beschikbaar
  • PE 1
  • 35,- (excl. BTW)
  • Online