memoQ voor beginners

Vraag het eens rond aan collega's... memoQ is de meest gebruiksvriendelijke CAT tool én dus snel onder de knie te krijgen.
Na deze training gaan deelnemers naar huis met voldoende kennis over de software en ze kunnen direct aan de slag met het maken van vertalingen in memoQ. Ook leer je werken met vertaalgeheugens en hergebruiken van oude vertalingen!

Het enige wat een CAT tool doet, is het opslaan van JOUW werk en het reproduceren van JOUW eerdere vertalingen. Wat je erin stopt (die lastige term bijvoorbeeld, die je altijd weer moet opzoeken), krijg je er automatisch weer uit. Je werkt hierdoor veel efficiënter en daardoor ook sneller.

memoQ is één van de makkelijkste CAT tools op de markt; dat heb je vast eerder gehoord. Het is ook zo. In een paar uur training heb je alle benodigde kennis gekregen en begrepen. Je kunt gelijk aan de slag met vertalen in memoQ en ook krijg je te zien hoe je jouw eigen terminologielijsten kunt importeren. Hoe meer je daarna met memoQ werkt, hoe beter het vertaalgeheugen wordt en hoe meer tijdswinst je boekt. 

Opbouw

- Hoe werken vertaalgeheugens?
- De belangrijkste functies binnen memoQ
- Vertalen van Office-documenten en PDF's
- Terminologielijsten aanmaken en beheren
- Jouw eigen woordenlijsten importeren
- Jouw oude vertalingen importeren in het geheugen
- Statistieken lezen (ten behoeve van offertes)

Afhankelijk van de snelheid van de groep kan er in het laatste deel van de training met eigen bestanden worden gewerkt/geëxperimenteerd worden. Neem daarom eigen terminologielijsten mee en een bron- en doeltekst.

Belangrijk

Deze training is geschikt voor professionele vertalers die kennis willen maken met memoQ. 
Je kunt tot dertig dagen ná de training een volledige licentie van memoQ aanschaffen met een speciale KTV-korting van 30%.

Let op: memoQ draait onder Windows. Indien je een Mac gebruikt dan dien je tevens een Windows besturingssysteem geïnstalleerd te hebben (Parallels, virtuele pc).

Leerdoelen

Deelnemers kunnen aan het einde van de training aan de slag met memoQ, en de meest gangbare functies vinden en gebruiken:

- vertalen binnen memoQ;
- hoe je terminologielijsten aanmaakt, beheert en importeert;
- hoe je vertaalgeheugens beheert en importeert/exporteert; en
- hoe je oude vertalingen aligneert.

Voertaal

Nederlands

Instapniveau

Deelnemers dienen te beschikken over algemene computervaardigheden (ervaring met Word, bestanden openen/zoeken via Windows Verkenner, mappen maken, etc.)

Schrijfopdracht

 • Laptop vereist (indien je er geen hebt, kun je er bij KTV één huren).
 • Vragenlijst insturen (deze kun je downloaden via Mijn KTV na jouw inschrijving en na invulling uploaden in jouw KTV-account).
 • Installeer de meest recente proefversie van memoQ op jouw laptop. Let op: een proefversie is slechts 30 dagen te gebruiken. Installeer deze dus niet eerder dan 28 dagen voor de trainingsdatum! 

Sandra Maçorano Florindo, erkende memoQ-trainer

Sandra (1976) studeerde aan de Vertaalacademie van Maastricht (opleiding tolk/vertaler Frans en Portugees). Daarna werkte ze een jaar als projectmanager bij een vertaalbureau in Den Haag en vervolgens zo´n tien jaar als vertaalster en trainster Portugees. Tijdens haar loopbaan als vertaalster studeerde ze Engels aan de ITV Hogeschool in Utrecht.

In 2010 startte zij een maatschap met Marijke Roelofsen: KTV – Kennisnet voor Taal en Vakopleidingen, waarvoor zij de trainingen memoQ verzorgt. Haar ervaring als taaltrainster Portugees en haar ruime ervaring met het gebruik van memoQ vormen een goede basis voor het geven van CAT tooltrainingen. Het streven is om de werkwijze binnen memoQ op een zo duidelijk mogelijke manier uit te leggen, zodat je na afloop tevreden en enthousiast huiswaarts gaat.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Technische competentie
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Totaal
6,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Maximaal 8 deelnemers;
 • Je ontvangt via oefenbestanden en een handboek (Engelstalig) uitgereikt op een USB-stick. 
 • Deelnemers dienen een laptop mee te nemen, dan wel een KTV-laptop te huren;
 • Deelnemers dienen van tevoren een proefversie van memoQ op hun laptop te installeren. De instructies worden uiterlijk één week voor de training toegestuurd.
 • Catering bij de prijs inbegrepen;
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt omstreeks 17:00 uur.

"De trainer was duidelijk, enthousiast, stelde ons op ons gemak, was bijzonder vriendelijk, geduldig, meedenkend en kon al onze vragen goed beantwoorden. Heerlijk om les te krijgen van iemand die zowel het programma als ook de vertaalwereld volledig begrijpt. Voor mij was ook heel waardevol dat zij ons duidelijk maakte dat wij met vragen ook na de cursus voorlopig bij haar terecht kunnen. Zij gaf ons het gevoel dat KTV vertalers echt wil ondersteunen en helpen en dat cursisten niet slechts een bron van inkomsten zijn. Dit is uitzonderlijk in deze tijd en voor mij een reden om meer met KTV te willen werken."

"Afgelopen week bij Sandra een MemoQ-training (beginners) gevolgd. De kleine groep van 6 cursisten bestond uit absolute beginners zonder ervaring met CAT-tools en deelnemers met redelijk wat ervaring met andere CAT-tools. Een aardige uitdaging voor een docent om alle cursisten tevreden te stellen, alle basisfuncties helder te behandelen en veel aanvullende vragen te beantwoorden. Sandra is daar uitstekend in geslaagd!"

"Superheldere uitleg, veel kennis opgedaan, prachtige locatie en uitstekende docente."

"De training is praktisch, waardevol & interactief!"

"Nog bedankt voor de memoQ-cursus gisteren, het was een hele leerzame en leuke dag. Ik liep inderdaad weg met het gevoel dat ik het programma goed overzie en ermee aan de slag kan. Super!"

"Heldere uitleg door docente!" 

"Praktische training met een enthousiaste, geduldige trainer."

"I wholeheartedly recommend Sandra as instructor for the memoQ course. Her instructions and her Dutch translation of the English user manual have given me the courage to proceed with this user-friendly program." 

"Heldere training, ik ben overgehaald om MemoQ aan te schaffen. Fijn dat Sandra op de achtergrond beschikbaar blijft als back-up."

"Trainer is kundig, geduldig en legt goed uit."

"I took the MemoQ for beginners training course with Sandra, and while I had already used MemoQ for translation, she provided a thourough and detailed course in everything you need to know to get started with MemoQ properly. It certainly helps me to feel more confident next time I use MemoQ."

Datum: 25 sep. 2024
 • PE 6
 • van 09:30 tot 17:00
 • 295,- (excl. BTW)
 • Nijkerk

Opties bij deze cursus

 • Laptop huren incl memoQ: + € 25,00

  Wilt u bij de training een KTV-laptop gebruiken? Dan kunt u er bij uw inschrijving één reserveren.