Mindmapping

Als tolk verwachten mensen dat je zuiver en volledig bent in je vertalingen. Dat vraagt veel van het geheugen. In sommige situaties is het prettig gegevens op papier te kunnen zetten. Bijvoorbeeld in de voorbereiding op opdrachten en tijdens het tolken. Mindmappen biedt een snelle en overzichtelijke manier van vastleggen. Eentje die perfect aansluit op hoe het brein werkt.

Deze training maakt deel uit van het driedaagse pakket 'Attent en doeltreffend communiceren'.

De training Mindmapping geeft je een notatiewijze die aansluit bij hoe je brein werkt. Dat maakt het een efficiënte en effectieve methode. Je leert hoe je gestructureerd aantekeningen maakt waarmee je je werk nog beter kunt uitoefenen. In een mindmap werk je met steekwoorden waarmee je de volledige informatie die in je hoofd zit, weer snel toegankelijk maakt. Het leent zich voor meerdere doeleinden: voorbereiden op opdrachten door bijvoorbeeld aanvullende informatie te onthouden, of vastleggen van namen van contactpersonen, vastleggen van belangrijke cijfers omtrent je gesrprekspartner en natuurlijk voor het vastleggen van belangrijke, terugkerende feiten. Met mindmappen beschikt je als professional over een externe geheugendrager. Het brein wordt ontlast, waardoor alle beschikbare energie naar de uitvoering van de opdracht kan gaan. Dit draagt direct bij aan een kwalitatief betere uitoefening van je functie.

Lesschema

 

09.30 uur

Kennismaken en inventariseren persoonlijke leerwensen binnen het werk als gebarentolk

10:00 uur

Wat is een mindmap? Wie heeft het bedacht? Waarom werkt het? Hoe doe je het?

11.00 uur

Pauze

11:20 uur

Voorbeelden bekijken en bespreken van bestaande mindmaps. Maken van een eerste eigen mindmap + reflectie hierop.

12:50 uur

Lunchpauze

13:45 uur

Mindmappen van geschreven tekst + mindmappen van lexicon en opdrachten + intervisie en feedback hierop.

15:15 uur

Pauze

15:30 uur

Mindmappen in tolksituaties + intervisie en feedback hierop.

16:40 uur

Evaluatie

17:00 uur

Einde

 

Leerdoelen

 • Weten: kennis over wat mindmappen inhoudt
 • Inzicht: de meerwaarde van een mindmap inzien en weten in welke situaties mindmapping die meerwaarde heeft
 • Kunnen: een mindmap kunnen maken van gesproken en geschreven tekst

Relevantie

Ontlasting van het geheugen, minder stress tijdens belangrijke gesprekken, betere kwaliteit van dienstverlening en communicatie.

Leesopdracht

De deelnemers dienen voorafgaande aan de training het hoofdstuk Mindmappen uit Breinwijzer van John Cliteur te lezen, dat kun je vinden in jouw KTV-account. Mocht je het prettig vinden om de tekst uitgeprint te hebben, dan adviseren wij deze zelf van tevoren uit te printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de tekst niet uitprinten.

De deelnemers starten met een mindmap over henzelf. Daarmee leren ze elkaar beter kennen en bovendien blijkt hieruit direct of de deelnemer de voorbereidende tekst heeft gelezen. Gedurende de training worden verschillende technische aspecten uit de leesopdracht aangehaald, deze worden bekend verondersteld, zodat we daar op kunnen voortborduren.

Marja Talens

Marja Talens studeerde Communicatiekunde in Groningen. Sinds 1998 is zij met enorm veel plezier aan het werk als trainer en coach. In 2007 volgde zij de opleiding tot neurocoach bij het PMA Institute in Orlando, Florida. Ook deed zij een opleiding tot EFT-coach. Daarnaast is zij gecertificeerd in DISC- en MapsTellgedragsstijlen. Marja heeft een eigen trainingsbureau (Extra Trainers). 

Door haar werkervaring in verschillende branches is Marja uitstekend in staat om haar training praktijkgericht neer te zetten. Zij voelt zich als een vis in het water in commerciële bedrijven en springt vervolgens net zo graag in het diepe bij non-profitorganisaties. Haar trainingen en coachsessies zijn volgens cursisten altijd levendig, helder en to the point. Haar betrokkenheid is voelbaar en zij staat voor wat ze zegt. 

Marja vindt het belangrijk dat cursisten zich veilig voelen. Ze creëert daarvoor een omgeving waarin mensen zich kwetsbaar kunnen opstellen. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen leren, aldus Marja. Verder wil Marja dat cursisten de trainingsdag ook leuk vinden, dus een portie humor en gezelligheid is zeker ook te vinden in haar trainingen. Zij sluit in al haar trainingen aan op de werking van het brein, om zo tot een uitstekend resultaat te komen. 

Trefwoorden: vrolijk, enthousiast, kundig, betrokken en praktijkgericht.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Tolkcompetentie
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
1,25
Totaal
7,25
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
34434
Categorie
 
Contacturen
6,000
Leesopdracht
1,250
Totaal
7,25

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Maximaal 12 deelnemers
 • Catering bij de prijs inbegrepen.
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht u het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij u deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.
 • Deze training maakt deel uit van het driedaagse pakket 'Attent en doeltreffend communiceren'

"Leuke & leerzame training in een vaardigheid die ik in vele situaties zal kunnen toepassen."

"Erg fijne dag. Leuke groep en enthousiaste docent."

"Goede training! Fijne docent en leuke mensen! Ben tevreden! Bedankt"

Mindmappen
Datum: 22 mei 2024
 • PE 7.25
 • van 09:30 tot 17:00
 • 245,- (excl. BTW)
 • Nijkerk