Succesvol Duurzaam Onderhandelen voor tolken en vertalers

Een hogere woordprijs, een beter uurtarief, je naam op het omslag

Hoe krijg je dat voor elkaar? Als tolk of vertaler heb je te maken met verschillende opdrachtgevers. Met elke opdrachtgever moet je opnieuw onderhandelen over de inhoud van je overeenkomsten. Dat is niet makkelijk, maar wel belangrijk, want door te onderhandelen versterk je zowel je eigen zakelijke en financiële positie als die van de gehele beroepsgroep.

In de training Succesvol Duurzaam Onderhandelen leer je alles over verbindend onderhandelen: stevig onderhandelen op de inhoud, terwijl je tegelijkertijd de relatie verbetert. 

Je leert ook hoe je een onderhandeling optimaal voorbereidt. Als deelnemer ontvang je een persoonlijk werkboek en checklists om te gebruiken bij het voorbereiden van al je onderhandelingen. 

Je leert de vijf principes van de Harvard-methode kennen. Deze methode is ontwikkeld om elke situatie waar conflicterende belangen spelen, op de best mogelijke manier op te lossen. 

De training bestaat uit afwisselende werkvormen. Je leert de theorie, oefent met persoonlijke situaties, maakt individuele opdrachten en werkt samen in groepjes. 

We gaan in de training ook aan de slag met onderhandelstijlen. Wat is jouw voorkeursstijl voor onderhandelen? Hoe zet je die succesvol in om tot een win-win-uitkomst te komen? Hoe ga je om met mensen die een andere stijl hebben?

Lesschema

Lesblok 1

Kennismaking met de Harvard-methode
Aan de slag met je onderhandelstijl

Lesblok 2

Van standpunten naar belangen
Informatie boven tafel krijgen

Lesblok 3

Objectieve criteria inzetten
Je BAZO kennen en gebruiken

Lesblok 4

Onderhandelen met lastige mensen
Voorbereiding van een onderhandeling

Leerdoelen

Na afloop van deze training:

 • weet je hoe je een onderhandeling voorbereidt;
 • weet je hoe je de regie neemt in een onderhandelingsgesprek;
 • weet je wanneer je ja of nee zegt tegen een voorstel; en
 • ken je je eigen onderhandelstijl en weet je hoe je daarmee naar een win-winuitkomst komt.

Relevantie

Beter leren onderhandelen versterkt de zakelijke en financiële positie van de tolk/vertaler. Daarnaast helpen onderhandelskills om betere en duidelijke afspraken te maken en daar hebben alle partijen profijt van.

Voertaal

Nederlands

Leesopdracht

Lees voorafgaand aan de training de korte samenvatting van de theorie van de Harvard-methode (te vinden in jouw KTV-account (Cursussen > de betreffende cursus > Documenten).

Schrijfopdracht

Beantwoord voor de start van de training de volgende drie intakevragen:

1. Welke vaardigheids-/softskillstrainingen heb je eerder gevolgd?

2. Met welke onderhandelsituaties heb je te maken in je werk?

3. Wat vind je lastig in onderhandelingen?

Upload jouw antwoorden uiterlijk een week voor aanvang van de cursus in jouw KTV-account.

Beantwoord voor de start van de training de volgende drie intakevragen:

1. Welke vaardigheids-/softskillstrainingen heb je eerder gevolgd?

2. Met welke onderhandelsituaties heb je te maken in je werk?

3. Wat vind je lastig in onderhandelingen?

Upload jouw antwoorden uiterlijk een week voor aanvang van de cursus in jouw KTV-account.

Petra Vries is trainer Succesvol Duurzaam Onderhandelen en jurist.

Haar visie: "Ik geloof dat de wereld mensen nodig heeft die op basis van zakelijkheid en empathie in gesprek kunnen gaan en blijven. Mensen die stevig voor hun eigen belangen kunnen opkomen, zonder de belangen van de ander uit het oog te verliezen. Die niet aansturen op polarisatie vanwege verschillende opvattingen of gekwetste ego’s, maar samen aan de optimale oplossing werken voor alle partijen. Niet als tegenstanders, maar als creatieve probleemoplossers."

Petra focust op wat werkt. Dat houdt in dat jullie in de training niet gaan graven naar problemen, maar kijken naar wat wel werkt en hoe je daar meer van kan doen. 

Het betekent niet dat zij lastige gesprekken uit de weg gaat. Integendeel. Succesvol onderhandelen (en trainen) kan niet zonder lastige gesprekken en het leren verdragen van het ongemak dat daarmee gepaard kan gaan. 

Petra Vries is jurist (opgeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen, mr/LL.M) en bemiddelde in talloze conflicten in de publieke sector. Door haar bemiddeling vonden de partijen vaak een duurzame oplossing waardoor langslepende juridische procedures voorkomen konden worden. Ook vertegenwoordigde zij overheidsinstanties in beroep- en hoger beroepsprocedures bij de bestuursrechter. 

In 2011 volgde Petra Vries een opleiding tot communicatietrainer. Daarna gaf zij trainingen over vrijwel alle communicatievaardigheden, van slechtnieuwsgesprekken tot het omgaan met emoties in gesprekken tot mediationvaardigheden. Toen zij een onderhandeltraining voor trainers volgde, wist ze: "Dit is het! Onderhandelen is een heel interessante, complexe en complete vaardigheid. Je hebt al je communicatieve vaardigheden nodig om succesvol en verbindend te onderhandelen. Iedereen kan het leren. En je bent er nooit over uitgeleerd."

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Zakelijke competentie
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Totaal
6,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Maximaal 12 deelnemers
 • Catering bij de prijs inbegrepen
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel documenten via Mijn KTV. Mocht je het prettig vinden om deze uitgeprint te hebben, dan adviseren wij je hier zelf voor te zorgen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de documenten niet meer uitprinten.
 • Ontvangst en registratie vanaf 9.00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.

 

"De spreker was duidelijk, ervaren en prettig in omgang, Ze gaf veel voorbeelden van onderhandelmomenten en gaf ons voldoende tijd om de geleerde theorie in praktijk toe te passen. Dankzij veel sprekende voorbeelden kon ik de theorie beter onthouden en om te zetten in mijn gesprekken."

"Ik begin net als zelfstandig tolk/vertaalster, maar als ik weet wat mijn onderhandelstijl is en wat ik kan verbeteren, hoop ik beter in staat te zijn om te onderhandelen met potentiële opdrachtgevers en een eerlijk tarief af te spreken. Ook weet ik nu hoe ik een onderhandeling kan leiden en soms afbreken om er later op terug te komen. Ik heb geleerd stevig op de inhoud te onderhandelen en tegelijk een goede verstandhouding met de opdrachtgever te houden. Ik heb daarnaast geleerd hoe ik een onderhandeling optimaal kan voorbereiden."

"Alle onderdelen waren even interessant en nuttig. Ik vond de toverzinnen, in het bijzonder, zinvol. Het is fijn om een soort script te hebben die gebruikt kan worden bij elke stap van de onderhandelingen."

"Petra is duidelijk een ervaren trainster, die in staat is om theorie en praktijk goed te combineren. Naast het feit dat ze enthousiast is en goed kan uitleggen, staat ze open voor commentaar of vragen en is goed benaderbaar. Ze gaf veel voorbeelden uit haar eigen praktijk en dat is heel leerzaam."

"Petra was uiterst professioneel: helder, vriendelijk, open voor vragen en heel goed voorbereid. Zij gaf veel voorbeelden en maakte daarmee de theorie inzichtelijk. Ze kende ook alle mogelijkheden van Zoom en paste ze met gemak toe, zodat wij in break-out rooms konden oefenen (met haar begeleiding), naar presentaties konden kijken en makkelijk met elkaar konden communiceren."

 

Datum: 3 okt. 2024
 • PE 6
 • van 09:30 tot 17:00
 • 265,- (excl. BTW)
 • Nijkerk