Of jij ook simultaan kunt tolken? Misschien wel. Ik kan het proberen... En zo beginnen veel tolken aan een taak die behalve aan je taalbeheersing ook enorm hoge eisen stelt aan het brein, de focus, tolktechniek en het geheugen. Een simultaantolk beheerst de kunst op precies op tijd te beginnen met praten, om niet in paniek te raken bij een gemist woord, om je eigen brein stil te leggen terwijl je andermans woorden kanaliseert, de kunst om een vloeiend verhaal weer te geven...
Deze training is erop gericht om tolken die zonder opleiding zijn begonnen met simultaan tolken of tolken die dit van plan zijn te gaan doen, de basis van het simultaan tolken uit de doeken te doen, waarmee ze dan in de praktijk aan de slag kunnen, mits er na de training voldoende geoefend wordt.
Bij simultaan tolken komen heel wat verschillende vaardigheden en competenties kijken, om niet te spreken over de vereiste algemene en opdrachtspecifieke kennis.
Tijdens deze training worden de elementaire bouwstenen van het simultaan tolken apart behandeld op beginnersniveau. Dit betekent niet dat je nooit simultaan tolkt, maar wel dat je hiervoor nooit enige opleiding gevolgd heeft. Vereiste is dat de deelnemers al ervaring met consecutief tolken hebben. Simultaan tolken is een vaardigheid waarop continu met een kritische geest geoefend moet worden. Tijdens deze training worden handvatten aangereikt waarmee de deelnemers hun eigen techniek kunnen uitbouwen en hun klanten doeltreffender kunnen helpen dan door consecutief te tolken.
De bouwstenen van de tolktechniek worden steeds eerst vanuit een theoretisch standpunt belicht: soorten van sprekers, overlevingstechnieken, decalage, stemgebruik, enzovoort. Na een korte theoretische bespreking volgen praktische oefeningen waarbij de deelnemers voor keuzes komen te staan:
Stuk voor stuk lastige kwesties waarop geen eenduidig en universeel antwoord bestaat, maar waarover een cabinetolk wel moet nadenken en waarop hij getraind moet zijn. Deze opleiding zal beginnende simultaantolken een basis bieden waarmee ze zelf kunnen oefenen om zich de techniek eigen te maken. Met voldoende extra oefening kunnen de cursisten in hun dagelijkse praktijk bijvoorbeeld fluistertolken, simultaan tolken met een fluisterset in contexten die ze kennen en kunnen de natuurtalenten wellicht de stap naar de tolkcabine eens wagen.
Tot slot van deze meerdaagse training wordt de techniek van elke deelnemer doorgelicht om verbeterpunten in kaart te brengen. Elke deelnemer gaat naar huis met een actieplan waarop hij kan voortbouwen, om zijn eigen techniek op een gerichte manier op te bouwen.
Op de eerste trainingsdag zijn er twee fluistersets en een tolkcabine aanwezig. Tijdens de online meetings wordt gewerkt met 'online tolkcabines', dit zijn een soort break-outrooms binnen Zoom-sessie.
Deelnemers zullen in beide taalrichtingen tolken: naar de moedertaal en verder naar het Nederlands, zodat alle deelnemers kunnen meeluisteren met de geproduceerde doelboodschap. Hiermee kan feedback gegeven worden op hoe de boodschap overkomt, of deze coherent is, begrijpelijk en prettig om te beluisteren.
De docent zelf beheerst het Frans, Engels, Spaans en Nederlands. In deze vertaalrichting kan zij zelf ook feedback geven.
Een en ander geschiedt in overleg en op zo'n manier dat iedereen zich comfortabel voelt bij de oefeningen. Het belangrijkste is dat er met respect voor ieders kunnen in een vertrouwde omgeving geoefend kan worden.
Trainingsdag in Nijkerk - zondag 15 september 2024
Online meeting 1 - woensdag 18 september 2024
19:00 - 22:00: Decalage, stemgebruik, comfort van het publiek. Oefeningen in online tolkcabines.
Online meeting 2 - dinsdag 24 september 2024
19:00 - 22:00: Oefeningen in online tolkcabines.
Online meeting 3 - woensdag 2 oktober 2024
19:00 - 22:00: Oefeningen in online tolkcabines.
Online meeting 4 - woensdag 9 oktober 2024
19:00 - 22:00: Oefeningen in online tolkcabines. Individuele verbeterpunten en actieplan.
Nederlands en diverse andere talen. Het is raadzaam om je samen met een taalmaatje in te schrijven voor de training!
In jouw KTV-account tref je de volgende Engelstalige leesopdracht aan:
(Omdat niet iedereen de Engelse taal beheerst, is dit geen verplichte voorbereidingsopdracht.)
Voorafgaand aan de eerste trainingsdag zal er een reader beschikbaar worden via Mijn KTV. Het materiaal van lesdag 1 lees je voorafgaand aan de eerste lesdag.
Ana Meneses Dekker
“Lesgeven is een grote passie van me, of het nu gaat om beginners of gevorderden. Het is altijd geweldig om een cursist vooruitgang te zien boeken.”
Ana is een tolk in hart en nieren die zelf tweetalig werd opgevoed (Nederlands en Spaans). Ana is WO- en HBO-opgeleid als tolk en vertaler. Ze volgde tolk- en vertaalopleidingen aan de Mercator Hogeschool Gent, UU, ITV en UvA en werkt sinds 2001 als congrestolk. Naast het tolken heeft Ana een grote passie voor lesgeven. Dit doet zij al vele jaren bij het ITV, LOI en Elycio Talen. Sinds 2010 is Ana ook werkzaam als trainer en examinator voor tolktoetsen van het Ministerie van Defensie en sinds 2016 bij KTV.
Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen
Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.
Trainingsdag in Nijkerk | 15 sep. 2024 | 09:30u. - 17:00u. |
Online meeting 1 | 18 sep. 2024 | 19:00u. - 22:00u. |
Online meeting 2 | 24 sep. 2024 | 19:00u. - 22:00u. |
Online meeting 3 | 2 okt. 2024 | 19:00u. - 22:00u. |
Online meeting 4 | 9 okt. 2024 | 19:00u. - 22:00u. |
LOCATIE TRAININGSDAG:
KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE Nijkerk
Avondindeling online lesavonden:
"De trainer presenteert goed & heeft gevoel voor humor."
"De training is zeer leerzaam, simpelweg TOP!"
"Heel goed, op een opbouwende manier kritiek gekregen waar ik verder mee kan."
"Ik zou graag nog eens deze training doen, om meer in een veilige omgeving te kunnen oefenen en dingen uit te proberen."
"Veel geleerd! Bedankt Ana."
"Ana is een levendige en enthousiaste presentator en heeft veel kennis en ervaring."