Stem en presentatie

Om de stem gezond te houden en de hele dag door te kunnen spreken zonder stemklachten, moeten we spreken met een gezonde ademhouding- en stemtechniek. Deze technieken worden uitgelegd en getraind. Deze training leert tolken hoe ze met stem en lichaamstaal een boodschap kunnen overbrengen met autoriteit, met vriendelijkheid of juist met een lage status en hoe ze deze technieken kunnen toepassen.

Ook als tweedaagse te boeken in combinatie met Uitspraak en spreken met expressie.

Bij het beoordelen van andere mensen gaan wij volgens onderzoek (Albert Mehrabian) voor 38% af op het geluid dat we horen en voor maar liefst 55% op de lichaamstaal die we zien.
We koppelen kennelijk allerlei vooroordelen aan stemmen en gedragingen. Zo vinden we allemaal dat lage stemmen meer autoriteit uitstralen en associëren we geknepen stemmen met stress. Een ingezakte houding, geeft een vermoeide futloze uitstraling. 

9.30-11.00 uur
Deze cursus biedt praktische informatie over professioneel en gezond stemgebruik. Eerst wordt er informatie gegeven over het adem-stemapparaat. Hoe functioneert het en welke aspecten zijn betrokken bij goed stemgebruik? Er wordt ingegaan op de consequenties van verkeerd stemgebruik voor de gezondheid van je stem en voor de manier waarop je overkomt. De meest gemaakte fouten in stemgebruik en de juiste oplossingen hiervoor worden uitgelegd.

11.15-12.45 uur
Deelnemers worden individueel gecoacht voor de groep waarbij zij een analyse krijgen van hun stemgebruik. Ze krijgen te horen wat hun goede en slechte stemtechnieken zijn en krijgen oefeningen ter verbetering van hun stemtechniek. Deze oefeningen worden afwisselend individueel en met de hele groep geoefend. Dit is tevens een luistertraining voor de deelnemers die op dat moment niet aan de beurt zijn. Deelnemers kunnen tijdens deze ronde hun eigen leerdoelen op het gebied van hun stemgebruik aangeven.

13.45-15.15 uur
Dit blok bestaat uit twee delen en behandelt presentatietechnieken.

Het eerste deel bestaat uit een half uur praktische informatie waarin inzichtelijk wordt gemaakt welke effecten non-verbale en vocale gedragingen hebben op de indruk die je op anderen maakt. Vervolgens leer je met welke non-verbale en vocale gedragingen je kunt spreken met een hoge status (met autoriteit), met welke je vriendelijk kunt overkomen en met welke je op een dienstverlenende manier overkomt.

Het tweede deel van dit blok trainen cursisten middels verschillende opdrachten (individueel en gezamenlijk) verschillende non-verbale en vocale aspecten van het presenteren en leren ze inschatten in welke situatie en bij welke rol ze welke aspecten moeten inzetten.


15.30-17.00 uur
Dit laatste blok behandelt speciale stemtechnieken die nodig zijn voor het professioneel en gezond uitoefenen van het tolken in verschillende werkvelden.

Cursisten krijgen de mogelijkheid aan te geven welke speciale stemvaardigheden ze in hun dagelijks werk nodig hebben. Er worden groeps- en individuele oefeningen en uitleg gegeven over een goede fluistertechniek, zaalvullend spreken en het voorkomen van een fluisterstem bij stemtolken.

Deze cursus kan als tweedaagse worden geboekt met Uitspraak en spreken met expressie. Door de tweedaagse te boeken bespaar je 50 euro excl btw. Om de tweedaagse te boeken, klik je hier.

Leerdoelen

De deelnemer weet hoe het adem-stemapparaat functioneert en is op de hoogte van de consequenties bij verkeerd stemgebruik.

De deelnemer heeft kennis van zijn/haar eigen stemtechniek en speciale stemvaardigheden.

De deelnemer heeft inzicht in de verschillende non-verbale en vocale gedragingen en kan deze bewust inzetten.

De deelnemer kan de stem en de lichaamstaal afstemmen op de boodschap die hij wil overbrengen. 

De deelnemer heeft kennis van de verschillende speciale stemtechnieken die nodig zijn voor het professioneel uitoefenen van het tolken.

Leesopdracht

Leesopdracht:

Je dient de volgende documentatie door te lezen (totaal 70 blz. > 3,5 pe-punten): 

- De drie basisprincipes, ademhaling, ademsteun, de stembanden, de keel en twang
Hoofdstuk  1 uit: Complete zangtechniek; C. Sandoline; 2008

- Larynx
Hoofdstuk 4 uit: Zakboek keel-, neus- en oorkunde; P. Van den Broek; 2007

- Stemzorg
Hoofdstuk 7 uit: Tipboek zang; H. Pinksterboer; 2002

- Het veranderen van spreekgedrag
Hoofdstuk 18 uit: Expressiever en gemakkelijker spreken; T. Dinger 2008

- Stem bij doven, blinden en spraakgehandicapten

- IJs verkopen aan Eskimo's; de psychologie van overtuigen
Hoofdstuk 4: Je eigen stijl (Uit: IJs verkopen aan eskimo's; de psychologie van overtuigen, P. van Goethem, dertiende druk, maart 2013, Uitgeverij Business Contact, Amsterdam)

- Stem: de spiegel van de ziel
Uit: De stem van…; w. Daniëls; 1993

Liselotte Hambeukers

In 1999 behaalde Liselotte Hambeukers haar diploma logopedie aan de Hogeschool Zuyd en in 2004 haar diploma Solo Zang Klassiek aan het Conservatorium Maastricht. Omdat zij haar professionele en artistieke ervaringen op het gebied van de stem wilde combineren met haar theoretische en medische kennis op het gebied van de stem, richtte zij in 2005 haar bedrijf Stemkunst op. Binnen Stemkunst geeft Liselotte stemtherapie en verzorgt zij individuele en groepstrainingen voor particulieren en bedrijven op het gebied van stem, spraak en presentatie. Door haar grote passie voor de menselijke stem blijf zij voortdurend op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en volgt zij geregeld na- en bijscholing. Ook ontwikkelt zij voor Stemkunst steeds nieuwe trainingen en workshops aangepast aan de specifieke wensen van heel uiteenlopende bedrijven.

Kort CV:

 • Stemleraar - Toneelacademie Maastricht
 • Accentloos spreken, stemoefeningen en expressie training voor studenten van de Toneelacademie Maastricht.
 • Spreker – Word Music Contest
 • Presentatie van het concertcyclus in de Rodahal in Kerkrade.
 • Eigenaar – Stemkunst

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Tolkcompetentie
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
3,50
Totaal
9,50
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT
Nummer activiteit
33780
Categorie
 
Contacturen
6,000
Leesopdracht
3,500
Totaal
9,50

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE Nijkerk

Routebeschrijving

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Maximaal 10 deelnemers.
 • Ontvangst en registratie vanaf 9.00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht je het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij je deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.

"Heel zinnig!"

"Docente is super! Zeker een aanwinst voor KTV. Ik zou graag meer cursussen bij haar willen volgen."

"Uitstekend vooral door manier van doceren van docent, veel praktijk! Prima!!"

"Prettig met praktijkvoorbeelden."

"De tweedaagse training 'Uitspraak en stemgebruik’ was een geweldige ervaring! Liselotte is een ware kunstenaar als het gaat om het stemgebruik. Een kunstenaar omdat ze feilloos weet hoe de stem werkt. Daarbij kan ze je met een paar tips zo liften dat je zelf van je stoel valt als je na de oefening een zin uitspreekt. Er zijn maar weinig trainingen die zo lang nadreunen in je denken en handelen. Ik heb er zelfs over nagedacht om de training nog eens een keer te volgen. Liselotte is een kunstenaar van de bovenste plank, vaardig, professioneel en gewoon een toptrainer. Haar training voorbij laten gaan zou je kunnen omschrijven als 'een pijnlijke misser'.
Benjamin K., tolk gebarentaal.

Datum: 18 sep. 2024
 • PE 9.5
 • van 09:30 tot 17:00
 • 275,- (excl. BTW)
 • Nijkerk