Taalvariatie: over veroordeelde taalvormen en meer... (opname)

Het Nederlands is een gestandaardiseerde taal, wat in principe betekent dat er een bepaalde set taalvormen is die tot de standaard hoort. Maar iedereen ziet en hoort ook binnen die standaard taalvariatie: van 'een heel/hele mooie auto' tot 'het boek dat/wat' en 'de man met wie/waarmee'. Die 'fouten' worden ook door anderszins goede taalgebruikers gemaakt. Maar wat doe je met zo'n taalfout als je die tegenkomt, en waar baseer je eigenlijk op wat goed en fout is? In deze cursus duiken we diep in de fenomenen taalnorm, taalvariatie en taalfouten, en zien we hoe die in elkaar zitten.

In deze cursus bekijken we eerst algemene concepten als taalvariatie, taalnorm en taalverloedering. Daarna bekijken we een groot aantal grammaticale taalfouten in het Nederlands, zoals 'een heel/hele mooie auto', 'het boek dat/wat', 'de man met wie/waarmee', 'een aantal mensen is/zijn', u heeft/hebt' en 'je kunt/kan'. Bij die taalfouten kijken we naar verschillende dimensies:

- taalgebruik: welke vorm gebruiken verschillende groepen mensen?
- attitude: welke vorm vinden mensen goed in verschillende situaties?
- regel: welke vorm wordt goed- en afgekeurd in taaladvies?

In alle drie de gevallen baseren we ons op verzamelingen data en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. 

Ten slotte zullen we discussiëren over wat taalvariatie in de praktijk betekent. Hoe kies je de 'juiste' vorm en waar baseer je die keuze op?

Leerdoelen:

  • deelnemers weten waarop zij moeten baseren of ‘een taalvorm’ goed of fout is;
  • deelnemers hebben inzicht gekregen in de fenomenen taalnorm, taalvariatie en taalfouten;
  • deelnemers hebben inzicht gekregen in een groot aantal grammaticale taalfouten en weten wat te doen met een dergelijke fout.

 

Marten van der Meulen is promovendus aan de Radboud Universiteit.

Martens promotieonderzoek richt zich op de relaties tussen taaladvies en taalgebruik. Over dat onderwerp publiceerde hij meerdere artikelen, zowel in vaktijdschriften als daarbuiten. Ook schrijft hij regelmatig blogs over zijn onderzoek en onderzoekspraktijk. Naast zijn promotieonderzoek doet Marten onderzoek naar een groot aantal verschillende onderwerpen, waaronder de invloed van Engels op het Nederlands, de rol van autoriteit in wetenschapsnieuws en het gebruik van vloeken en scheldwoorden.

Marten van der Meulen is mede-auteur van verschillende boeken over taal, waaronder Het Groot Nederlands Nederlands Vloekboek en Opzienbarende ontdekkingen over taal.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Details van deze opname:

Je ontvangt na aankoop van de opname een link waarmee je gedurende 7 dagen de opname kunt openen en afspelen.

Duur: 1 uur en 57 minuten
Beschikbaarheid: 7 dagen na aankoop
Documentatie: PowerPoint als hand-out in PDF
Aantal PE: 2
Certificaat van deelname: ja, per e-mail

Hoe werkt het?

Om een opname te bekijken, heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) nodig. 
Bij opnames is het beeld van de spreker niet zichtbaar, alleen de presentatie. Je ontvangt deze presentatie ook per e-mail als handout, zodat je desgewenst aantekeningen kunt maken.
 

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor opnames en webinars.

'Het webinar was zeer interessant. De inhoud was evenwichtig opgebouwd en ging van eenvoudig naar iets moeilijker. Top dus!'

'Er werd heel duidelijk uitgelegd wat taalvariatie inhoudt en hoe we het kunnen opmerken, wat ermee gebeurt en wat niet. Wat we er zelf ook mee kunnen. Veel wist ik nog niet en neem ik mee tijdens het tolken.'

'Ik vond het hele webinar interessant. Ik heb er veel van geleerd. Vooral de uitleg over hoe bepaal je wat goed of fout is en vervolgens het stuk over de taalnorm vond ik verhelderend.'

  • PE 2
  • 45,- (excl. BTW)
  • Online