Tolken NGT in de wereld van spiritualiteit

Deze tweedaagse training, inclusief overnachting, neemt je als tolk mee in de wereld van spiritualiteit. Waar gaan jouw dove of slechthorende klanten naartoe voor hun persoonlijke ontwikkeling? Waar kom je als tolk zoal terecht en wat kun je daar verwachten?

Een bijzondere training voor tolken NGT-NL op een bijzondere locatie. Tijdens deze training leer en ervaar je hoe het is om als tolk NGT-NL in een spirituele setting te werken waar jouw klant komt voor zijn/haar persoonlijke ontwikkeling. Je doet als tolk veel nieuwe kennis op, én je werkt aan je ontwikkeling als mens onder begeleiding van twee ervaren trainers/coaches.

Tolken in een spirituele setting is iets anders dan het tolken van een vergadering. Er wordt een andere houding van je verwacht en bovendien is het contact met je klant anders. Ook zelfkennis en zelfzorg zijn daarbij belangrijk. Vooral op intrapersoonlijk vlak kan er van alles gebeuren.

Binnen dit werkgebied kan het gebeuren dat het proces van jouw klant jou ook persoonlijk raakt. Dat er oordelen ontstaan of de neiging om te helpen. Dit kan een zuivere en dienende vertolking in de weg staan. Het is daarom van groot belang dat je zelf stevig in je schoenen staat en niet te snel uit je doen raakt. Je bent er immers om het proces van jouw klant mogelijk te maken. In deze training ga je onderzoeken waardoor jij uit balans kunt raken en hoe je dit kunt voorkomen, zodat jouw proces nimmer het proces van jouw klant beïnvloedt noch overschaduwt.

Het is dan ook een ervaringsgerichte training, waarin we je als mens onderdompelen in de thematiek van spiritualiteit en waarin we ook gaan oefenen met hoe je je als tolk kunt bewegen in dit type werkomgeving. We wisselen ervaringen uit over onder meer persoonlijke en spirituele ontwikkelingstrajecten, maar ook wat het professioneel voor jou als tolk betekent. Wat doen deze ervaringen met jou als tolk én als mens? Ben je klaar voor deze reis?

Lesschema

Tweedaagse training

Een tweedaagse training op locatie inclusief overnachting.

Dag 1 - 9.30u - 17.30u

Ochtend: We nemen je mee op je eigen reis als tolk en als mens. We verkennen daarbij wat jouw rol is, waar die ligt en hoe jij daarin groei kunt doormaken, zodat je op een fijne manier kunt tolken in spirituele settings. Dit doen we aan de hand van systemisch werk. We gaan samen onderzoeken, delen en herkennen.

Middag: Bestudering van het eerste deel van een tolkaanvraag. Heel praktisch, met wederom een blik op wat jij nodig hebt als tolk en als mens.

Avond: Gezamenlijk kijken naar een goede documentaire die aansluit bij het onderwerp (facultatief).

Dag 2 - 9.00u - 17.30u

Ochtend: We gaan in op de intrapersoonlijke demand waarmee je als tolk te maken krijgt. Hoe goed ken jij jezelf hier al in? En hoe kun je goed voor jezelf (blijven) zorgen tijdens en na je werk.

Middag: Vanuit verschillende settings ervaar je hoe je met mogelijke dilemma's om kunt gaan. Met als afsluiting een oefening om een eventuele eigen blokkade te doorbreken.

Locatie

De tweedaagse training vindt plaats bij Conferentieoord Samaya. De cursusprijs is inclusief de overnachting, lunch op vrijdag en zaterdag, diner op vrijdagavond en ontbijt op zaterdagochtend (alle maaltijden zijn biologisch-vegetarisch). Verder zijn beide dagen koffie, thee, water en koekjes beschikbaar. Eventuele drankjes en snacks zijn voor eigen kosten. 

Voor elke deelnemer wordt een eenpersoonskamer gereserveerd. Het delen van een tweepersoonskamer is mogelijk tegen een minderprijs van EUR 40,00. 

Leerdoelen

Na deze tweedaagse training:

 

 • ervaart de tolk wat het is om als tolk te worden meegenomen in de wereld van spiritualiteit;
 • maakt de tolk kennis met verschillende situaties waarin je terecht kunt komen als tolk NGT;
 • krijgt de tolk inzicht in hoe samen te werken met de omgeving en de dove of slechthorende klant;
 • doet de tolk kennis en ervaring op over zijn/haar gedrag in deze setting en leert daarop te anticiperen;
 • ervaart de tolk wat het met hem/haar doet om in een spirituele setting te tolken;
 • breidt de tolk zijn/haar kennis uit over het tolken voor deze doelgroep;
 • maakt de tolk kennis met het gebruikte jargon en de vertaaluitdagingen;
 • leert de tolk van A tot Z wat er komt kijken bij een tolkaanvraag in een spirituele setting; en
 • voelt de tolk zich op zijn gemak in een spirituele setting.

Relevantie

Als tolk gebarentaal is het belangrijk om te weten wat er van jou als tolk wordt verwacht in een spirituele setting, zodat je goed kunt samenwerken met een dove of slechthorende klant. In een dergelijke setting maak je als tolk wellicht andere keuzes dan in een meer standaard werkomgeving. Het is van belang een teleologische kijk op de gedragscode te kunnen toepassen.

Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van jouw reactie wanneer een klant zich kwetsbaar opstelt bij een opdracht. Hoe stel jij je dan op? Wat werkt voor de klant, voor jezelf en wat betekent het voor jullie samenwerking?

Ook op intrapersoonlijk vlak kan een opdracht in een dergelijke omgeving een totaal andere impact op je hebben. Het is belangrijk dat je dit als tolk (h)erkent en er op de juiste manier mee om weet te gaan.

Voertaal

NGT/NmG

Instapniveau

Ervaring is geen vereiste, openstaan voor persoonlijke ontwikkeling wel.

Marcha Renia-van Deventer werkt sinds februari 2009 als Tolk Nederlandse Gebarentaal en ontdekte al snel haar passie voor ontwikkelen. Voor het ontwikkelen van zichzelf als professional en het ondersteunen van anderen daarbij. Daarnaast gaat veel van haar aandacht naar persoonlijke ontwikkeling en is ze werkzaam als (Zijns)coach. Tolken en ontwikkelen is een geweldige combinatie voor Marcha. Functioneren als een communicatiebrug (meer dan twee talen!) geeft haar veel voldoening. En het begeleiden van collega's in hun ontwikkeling als tolk NGT vindt zij elke keer weer een leerzame uitdaging.

Egon van Hulst is in 2016 zijn eigen praktijk gestart als sportmasseur maar merkte al snel dat hij meer holistisch en complementair wilde gaan werken. Het lichaam, emoties en mentale klachten staan met elkaar in verbinding. Maar er is meer, dieper op de persoon in en werken vanaf de bron. Hiertoe leidde hij zich op tot soundhealer en systemisch therapeut. Daarnaast geeft hij empowermentceremonies en ademsessies. 'Ik heb de overtuiging dat je alleen kunt werken aan iets als je ook precies weet wat het is en waar het vandaan komt. Aho.'

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT
Nummer activiteit
34447
Categorie
 
Contacturen
13,500
Totaal
13,50

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

 

 

Dag 1 24 mei 2024 09:30u. - 17:30u.
Dag 2 25 mei 2024 09:00u. - 17:30u.

LOCATIE

CONFERENTIEOORD SAMAYA
Hollendewagenweg 20
3985SG Werkhoven

Klik hier voor routeinformatie

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Maximaal 12 deelnemers
 • Ontvangst vanaf 9:00 uur. Programma start op dag 1 om 9:30 uur en eindigt om 17:30 uur, avondprogramma is optioneel. Dag 2 start om 9.00 uur en eindigt om 17.30 uur.
Locatie

De tweedaagse training vindt plaats bij Conferentieoord Samaya. De cursusprijs is inclusief de overnachting, lunch op vrijdag en zaterdag, diner op vrijdagavond en ontbijt op zaterdagochtend. Verder zijn beide dagen koffie, thee, water en koekjes beschikbaar. Eventuele drankjes en snacks zijn voor eigen kosten. 

Voor elke deelnemer wordt een eenpersoonskamer gereserveerd. Het delen van een tweepersoonskamer is mogelijk tegen een minderprijs van EUR 40,00. 

Let op:  Als je een tweepersoonskamer wilt delen, geef dan bij de boeking aan met wie je de kamer deelt.
 
Verder:
We vragen je om tijdens de cursus de kleding te dragen (of mee te nemen) die je naar een spirituele opdracht aan zou doen. En neem iets warms mee voor aan je voeten, een kleedje en als je hebt, een meditatiekussen. 
Startdatum: 24 mei 2024
 • van 09:30 tot 17:00
 • 875,- (excl. BTW)
 • Conferentiecentrum Samaya in Werkhoven

Opties bij deze cursus

 • Tweepersoonskamer: - € 40,00

  Deze optie alleen aanvinken als je met een andere deelnemer hebt afgesproken een kamer te delen!