De rol van de taal in de muziek

De invloed van klank en taal bij het componeren van muziek is levensgroot. En vice versa. Tijdens deze speelse, interactieve online meeting komen diverse vormen van liedjes schrijven aan bod. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, geluidsfragmenten, anekdotes en diverse vertalingen van liedteksten wordt er een beeld geschetst van de rol van de taal in muziek.  

Aan de hand van voorbeelden van liedjes in verschillende talen wordt inzicht gegeven in hoe de taal wordt gebruikt in populaire muziek . Diverse manieren van muziek en tekst componeren worden daartoe besproken en ten gehore gebracht. Aangezien de klank en de harmonie bij het creëren - en eventueel vertalen - van een liedtekst zowel struikelblokken kunnen vormen als extra mogelijkheden kunnen scheppen, vereist het schrijven of vertalen van songteksten beduidend andere vaardigheden dan het schrijven of vertalen van tekst alleen.

Het dieper op deze materie ingaan spoort de deelnemer aan om de taal zelf meer als muziek te benaderen. De muzikaliteit van een tekst bepaalt immers in zekere mate de schrijfstijl. En een muzikaal geschreven tekst geeft wellicht ook meer schwung aan een vertaling.

C’est le ton qui fait la musique. Et le texte!

Leerdoelen

Door dieper in te gaan op de muzikaliteit van de taal en de muziek zelf (klank, ritme en melodie), krijg je meer inzicht in de totstandkoming van verschillende soorten liedteksten. 

Relevantie

Het beter doorgronden van de muzikaliteit van een songtekst kan goed van pas komen bij het vertalen ervan, omdat niet alleen de inhoud en de stijl, maar ook de klank en het ritme van essentieel belang zijn voor een bruikbare vertaling. Daarnaast is het wellicht handig te weten welke talen zich eventueel goed lenen voor een vertaling van een liedtekst. 

Voertaal

De voertaal is Nederlands. Er worden eenvoudige Engelse, Spaanse en Nederlandse muziek- en tekstfragmenten behandeld, die waar nodig door de docent van een hulpvertaling worden voorzien.

Instapniveau

De online webmeeting is toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor taal, muziek en vertalen. 

Rick Treffers is een internationaal opererende songschrijver, zanger en producer. Hij bracht tussen 1995 en 2024 muziek uit in het Nederlands, Engels en Spaans, onder verschillende namen (Rick Treffers, Mist, El Turista Optimista,). Dit jaar verschijnt zijn dertiende album The Opposite Of Never. Rick Treffers is bekend om zijn pop- en folkliedjes van melancholieke aard, met het accent op harmonie, melodie en tekst en werkte in Nederland samen met o.a. Henk Hofstede (Nits), Thomas Verbogt en Serge van Duijnhoven.

Naast zijn carrière als muzikant was Treffers ruim een decennium werkzaam als popmuziekjournalist voor Nederlandse media, als vertaler Spaans-Nederlands en gaf hij Engelse les op privéscholen in Spanje. Momenteel werkt hij, parallel aan zijn muzikale activiteit, als toeristengids, corrector en is hij als eindredacteur en auteur verbonden aan het tijdschrift Por Favor Spanje.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van de webmeeting een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeeting kunt bijwonen. Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

NB: registreer tijdig; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van de meeting een melding/herinnering vanuit Zoom.

Er wordt geen opname gemaakt van deze meetings. Live deelname is verplicht.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je
1) de live webmeeting volledig volgt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen?
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.  

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars en meetings.

Praktische informatie
Maximaal 20 deelnemers.

Datum: 17 dec. 2024
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 75,- (excl. BTW)
  • Online