De rol van de taal in de muziek

De invloed van klank en taal bij het componeren van muziek is levensgroot. En vice versa. In dit speelse webinar komen diverse vormen van liedjes schrijven aan bod. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, geluidsfragmenten, anekdotes en diverse vertalingen van liedteksten wordt er een beeld geschetst van de rol van de taal in muziek.  

Aan de hand van voorbeelden van liedjes in verschillende talen wordt inzicht gegeven in hoe de taal wordt gebruikt in populaire muziek . Diverse manieren van muziek en tekst componeren worden daartoe besproken en ten gehore gebracht. Aangezien de klank en de harmonie bij het creëren - en eventueel vertalen - van een liedtekst zowel struikelblokken kunnen vormen als extra mogelijkheden kunnen scheppen, vereist het schrijven of vertalen van songteksten beduidend andere vaardigheden dan het schrijven of vertalen van tekst alleen.

Het dieper op deze materie ingaan spoort de deelnemer aan om de taal zelf meer als muziek te benaderen. De muzikaliteit van een tekst bepaalt immers in zekere mate de schrijfstijl. En een muzikaal geschreven tekst geeft wellicht ook meer schwung aan een vertaling.

C’est le ton qui fait la musique. Et le texte!

Leerdoelen

Door dieper in te gaan op de muzikaliteit van de taal en de muziek zelf (klank, ritme en melodie), krijg je meer inzicht in de totstandkoming van verschillende soorten liedteksten. 

Relevantie

Het beter doorgronden van de muzikaliteit van een songtekst kan goed van pas komen bij het vertalen ervan, omdat niet alleen de inhoud en de stijl, maar ook de klank en het ritme van essentieel belang zijn voor een bruikbare vertaling. Daarnaast is het wellicht handig te weten welke talen zich eventueel goed lenen voor een vertaling van een liedtekst. 

Voertaal

De voertaal is Nederlands. Er worden eenvoudige Engelse, Spaanse en Nederlandse muziek- en tekstfragmenten behandeld, die waar nodig door de docent van een hulpvertaling worden voorzien.

Instapniveau

De cursus is toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor taal, muziek en vertalen. 

Rick Treffers is een internationaal opererende songschrijver, zanger en producer. Hij bracht tussen 1995 en 2024 muziek uit in het Nederlands, Engels en Spaans, onder verschillende namen (Rick Treffers, Mist, El Turista Optimista,). Dit jaar verschijnt zijn dertiende album The Opposite Of Never. Rick Treffers is bekend om zijn pop- en folkliedjes van melancholieke aard, met het accent op harmonie, melodie en tekst en werkte in Nederland samen met o.a. Henk Hofstede (Nits), Thomas Verbogt en Serge van Duijnhoven.

Naast zijn carrière als muzikant was Treffers ruim een decennium werkzaam als popmuziekjournalist voor Nederlandse media, als vertaler Spaans-Nederlands en gaf hij Engelse les op privéscholen in Spanje. Momenteel werkt hij, parallel aan zijn muzikale activiteit, als toeristengids, corrector en is hij als eindredacteur en auteur verbonden aan het tijdschrift Por Favor Spanje.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Contacturen
2,00
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van het webinar eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor het weinar zodat je dat kunt bijwonen. Bewaar dit bericht goed en/of registreer gelijk; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van het webinar een melding/herinnering vanuit Zoom. 

Opname
Je ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je
1) het livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.  


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Datum: 2 jul. 2024
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 75,- (excl. BTW)
  • Online