De wraking gewraakt? (opname)

Sinds de zaak Wilders is het aantal wrakingsverzoeken tegen rechters toegenomen. Een wrakingsverzoek kan worden gedaan als er vrees is dat onpartijdigheid ontbreekt. Ook tolken kunnen worden gewraakt, al stelt de wet slechts dat daarvoor ‘redenen’ aanwezig moeten zijn. In de jurisprudentie is daar nader uitwerking aan gegeven. Aanvaarde gronden zijn vermeende onkunde en partijdigheid. Anders dan bij een rechter wordt bij een wrakingsverzoek tegen een tolk terstond uitspraak gedaan. Hoe stel je je daar als tolk tegen teweer?

Tijdens dit webinar komen de volgende items aan de orde:

 • Wraking van RC/rechter/raadsheer: wie kan wraken, op welke gronden, wat is het toetsingskader, hoe verloopt de procedure, wat zijn de termijnen, waar staat het allemaal geregeld?  Toename na zaak Wilders. Voorbeeld(en).
 • Kan het OM worden gewraakt?
 • Wraking tolken: wie kan wraken, op welke gronden, wie toetst dat, hoe is de procedure, wat zijn de termijnen, waar staat het geregeld? Gevolgen: reputatieschade, inkomstenderving. Verweer? Voorbeeld.
 • Volstaat de bestaande Klachtenregeling?
 • Wat kunnen tolken doen?


Aanbevolen literatuur

 • De wraking gewraakt, E. van Roosmalen, Masterscriptie Univ. Tilburg 2011 (onderzoek naar toename wrakingsverzoeken sinds de zaak Wilders)
 • Nieuwe wetgeving inzake tolken en vertalers, tijdschrift Proces, 2008 nr 6, J.M. ter Voorde (feitelijk, over introductie Register)
 • http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2013:8802 (jurisprudentie over een afgewezen wrakingverzoek tegen een rechter waarin een tolk een rol speelt)
 • Jaarverslagen Klachtencommissie Wbtv (www.bureaubtv.nl)

 

Margo Bink heeft Engelse Taal- en Letterkunde gestudeerd in Utrecht en is op een vertaalkundig onderwerp afgestudeerd. Zij werkt al meer dan 25 jaar als gerechtstolk en juridisch vertaler Engels en heeft ook bestuurlijke ervaring in beroepsorganisaties. In de aanloop naar het Register heeft zij meegedacht over zelfregulering van de beroepsgroep.

 

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Culturele competentie
Contacturen
1,00
Voorbereiding
 
Totaal
1,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Details van deze opname:

U ontvangt na aankoop van de opname een link waarmee u gedurende 7 dagen de opname kunt openen en afspelen.

Duur: 1:09 uur
Beschikbaarheid: 7 dagen na aankoop
Documentatie: PowerPoint, handout in PDF
Aantal PE: 1
Certificaat van deelname: ja, per e-mail

 

Hoe werkt het?

Om een opname te bekijken, heeft u een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) nodig. 
Bij opnames is het beeld van de spreker niet zichtbaar, alleen de presentatie. U ontvangt deze presentatie ook per e-mail als handout, zodat u desgewenst aantekeningen kunt maken.


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor opnames en webinars.

 "Van dit webinar heb ik persoonlijk behoorlijk wat opgestoken. Het had best langer mogen duren. Verschillende dingen werden mij ineens duidelijk. Voor herhaling vatbaar!"|}

"Dit was een duidelijke presentatie, met veel praktische voorbeelden en interactief. Dank!!!"

"Ik vond dit heel boeiend. Ik wist niet dat een Officier van Justitie de rechtbank kan vragen. Ben erg blij met het advies om, mocht ik ooit gewraakt worden, ter zitting aan de rechter te vragen of ik “gehoord” kan worden. Weer dank voor deze opname."

 

Direct beschikbaar
 • PE 1
 • 35,- (excl. BTW)
 • Online