Ggz-webinar: verslavingsproblematiek en -behandeling

In dit webinar worden de stoornissen in het gebruik van middelen, ook wel bekend als verslaving, besproken.

Het gebruik van middelen, variërend van het af en toe gebruik van alcohol of sigaretten tot het gebruik van GHB of heroïne, is zeer veel voorkomend. Veel mensen in Nederland gebruiken middelen maar doen dit op een relatief verantwoorde manier en komen er niet door in de problemen. In sommige gevallen heeft een gebruik van middelen zo’n invloed op het dagelijks leven dat het een medische kwestie wordt, die mensen zoeken dan behandeling binnen de verslavingszorg en/of de ggz.

Dit is het 3e webinar van het totaalpakket: Ggz voor tolken, tolken in de Ggz, dat op 23 september start/is gestart.

Het webinar duurt 2 uur met een korte pauze halverwege.

Leeraspecten:
Taalkennis: Nederlands therapeutisch vakjargon
Tolkvaardigheid: Positionering en werkhouding van de tolk t.b.v. patiënten met verslavingsproblematiek.

Inhoud:
1) Wat zijn veel voorkomende middelen die gebruikt worden in Nederland;
2) Wat zijn stoornissen in het gebruik van middelen;
3) Diagnostiek volgens de DSM-5;
4) Behandeling van deze stoornissen;
5) Presentatie van acute intoxicaties met middelen;
6) Specifieke houdingsaspecten van de tolk.

Dit webinar is onderdeel van de ggz-webinarserie (die onderdeel is van het totaalpakket: Ggz voor tolken, tolken in de Ggz).

NB: als je alleen geïnteresseerd bent in de webinars, ben je goedkoper uit als je de hele serie boekt!

Leerdoelen

De tolk weet wat voor een middelen er zoal gebruikt worden in Nederland, wat stoornissen in het gebruik van middelen  zijn en welke symptomen horen bij een verslaving of bij een acute intoxicatie.
De tolk is bekend met enkelen therapeutische principes van deze stoornissen zowel medicamenteus als bijvoorbeeld motiverende gespreksvoering.
Er is ook aandacht voor houdingsaspecten die van specifiek belang zijn in gesprekken met patiënten met een intoxicatie of stoornis in het gebruik van middelen.

Leesopdracht

De leesopdracht bevindt zich in Mijn KTV>[Cursusnaam]>Documentatie

  • Hoofdstuk 18 Stoornissen in het gebruik van alcohol en drugs - Van Deth

Voor deze voorbereidingsopdracht kun je pe-punten registreren. Meer hierover lees je onder het tabje ‘Punten’.

Je kunt eveneens veel informatie vinden op de website van Jellinek.

Yll Nushi

Yll Nushi is werkzaam als verslavingsarts KNMG bij Jellinek (Arkin). Hij is werkzaam bij zowel de High Care Detox (HCD) alsook het Verslavings Intensief Team (VIT). Op deze werkplekken in regio Amsterdam ziet hij patiënten met veel psychiatrische of somatische aandoeningen, naast het ernstige middelenmisbruik. Hij ziet deze populatie in klinische en ambulante setting. Dat betekent dat hij ze op de afdeling ziet maar ook thuis opzoekt. Werken op deze afdelingen betekent vaak flexibel en snel reageren, meedenken over problemen op andere leefgebieden en samenwerken met andere disciplines. Oorspronkelijk komt hij uit Kosovo; hij woont al sinds 1995 in Nederland. Hij woont in Amsterdam en zijn hobby's zijn lekker koken en voetballen.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Tolkcompetentie, Culturele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
1,00
Totaal
3,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Let op:

RTGS-accreditatie: alleen als onderdeel van het Ggz-totaalpakket.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van het webinar eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor het webinar zodat je dit kunt bijwonen. Bewaar dit bericht goed en/of registreer gelijk; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van het webinar een melding/herinnering vanuit Zoom.

Opname
Je ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Tijdens de opnames kun je géén vragen stellen aan de spreker.

Certificaat van deelname
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je:

1) het webinar volledig live bijwoont of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

'De ggz-webinars zijn als achtergrondinformatie zeker verrijkend.'

'De inhoud van webinar was uitstekend, het was heel duidelijk, met goede volgorde, informatie over verslavingsmiddelen, over problematiek, diagnostiek, behandelplan, behandeldoelen, de soorten van behandelingen, DSM-5, het was een totaal pakket van informatie.'

'De spreker komt kundig over, ze gaf aan (al) 5 jaar te werken in de verslavingszorg. Kon goed laagdrempelig voor leken haar verhaal doen.'

'Prima inhoud. Duidelijk verteld wat er allemaal voor soorten drugs zijn en wat het gemiddelde gebruik is. Dit geeft mij weer een beter beeld van wat ik tegen kan komen in het werkveld en hoe dit te herkennen.'

'Enthousiasme vrouw, kennis van zaken. Heel interessant met casussen. Stukje nadenken wat er dan ook in zit. Eigen beeldvorming wat het levendiger maakt.'

 

Verslaving
Datum: 7 okt. 2024
  • PE 3
  • van 20:00 tot 22:00
  • 75,- (excl. BTW)
  • Online