Je energiebronnen en talenten

Tolken kan behoorlijk inspannend en stressvol zijn: je krijgt regelmatig te maken met het leed, de machteloosheid of emotionele verhalen van cliënten. Hoe ga je hiermee om, op korte en op lange termijn? (secundaire traumatisering). Deze dag staat in het teken van verdieping, door onder andere zelfkennis, om vanuit persoonlijke inzichten effectiever te handelen. Je verkrijgt inzicht in jouw talenten en valkuilen, leert jouw persoonlijke grenzen kennen en bewaken als professional en overeenkomstig te handelen met goede zelfzorg. 

De training start met een korte introductie waarin het doel van de training en de werkwijze worden toegelicht. Tevens maken de deelnemers afspraken met betrekking tot vertrouwelijkheid en veiligheid.

We gaan deze dag onder andere aan de slag met het model van Daniël Ofman.

Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen - oftewel de kern - van een persoon behoren. Deze eigenschappen ‘kleuren’ de mens, we geven daarmee uiting aan wie we zijn. Zicht krijgen op deze eigenschappen (kernkwaliteiten) en hoe deze zich kunnen vertalen in gedrag en mogelijkheden, vormt een krachtige basis om jezelf en de ander te doorzien en te begrijpen. Vooral ook te weten hoe deze eigenschappen zich onder spanning 'gedragen', geeft meer zicht op jezelf en op de ander.
 

Onderstaande komt aan bod tijdens deze training:

 • Kernkwaliteiten, Ofman
 • De ontwikkeling van zelfcompassie en eigenliefde, jezelf kennen en een gezonde eigen regie en autonomie ervaren
 • Grenzen: professionele afstand en nabijheid
 • Casuïstiek bespreking

 

Deze training maakt deel uit van de tweedaagse training 'Tolken als risicoberoep'. De trainingen zijn complementair aan elkaar maar kunnen ook los gevolgd worden. De training ‘Je energiebronnen en talenten’ is een verdieping op de eerste dag en geeft je inzicht in jouw eigen kwaliteiten en valkuilen bij de uitvoering van je beroep. Daarnaast zal de theorie rondom stress behandeld worden. De eerste trainingsdag 'Solistisch werken, weerbaar door zelfzorg’ is gepland op 1 februari 2024. 

Lesschema

 

9:30 – 11:00 uur

Introductie en kennismaking

 

Refresh: stress en de gevolgen m.b.v. de spanningsregulatie-oefening

 

Inleiding 1: kernkwaliteiten (Ofman), ook n.a.v. de huiswerkopdrachten

 

Opdracht: kwaliteit versus valkuil

11.00 – 11.20 uur

Pauze

11:20 - 12:50 uur

Casuïstiek bespreking in relatie met kernkwaliteiten

12.50 – 13.45 uur

Lunch

13:45 – 15:15 uur

Inleiding 2: professionele afstand en nabijheid

 

Vervolg casuïstiek bespreking

15.15 – 15.30 uur

Pauze

15:30 – 17:00 uur

Zelfcompassie, eigenliefde en zelfzorg

 

Evaluatie en afsluiting

 

Leerdoelen

 • De deelnemer verkrijgt inzicht in zijn/haar valkuilen en leert persoonlijke grenzen kennen en bewaken
 • De deelnemer verkrijgt inzicht in zijn/haar talenten als professional
 • De deelnemer leert over kernkwaliteiten en hoe je deze kunt inzetten om jezelf en de ander te doorzien en te begrijpen
 • De deelnemer leert zelfcompassie en eigenliefde, en leert dit toe te passen in de werkzaamheden als tolk

Leesopdracht

Als voorbereiding op het onderdeel Kernkwaliteiten moet de leerstof rondom kernkwaliteiten van Daniel Ofman gelezen worden (te vinden in je KTV-account):

 • Kernkwaliteiten 1
 • Kernkwaliteiten hulpvragen (werkblad)
 • Voorbeelden kwaliteiten

Schrijfopdracht

Met de inzichten verkregen uit de leesopdracht, maak je de vooropdracht '360 graden feedback' 

De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.

Cyril van Os is gedragstrainer en organisatiecoach (PleasureINC)

Vanaf midden jaren tachtig heeft Cyril een zeer ruime ervaring en kennis opgebouwd op het gebied van verandermanagement, teambuilding, communicatie in complexiteit, intervisie, leidinggeven en persoonlijke ontwikkeling. Dit deed hij o.a. bij een wereldspeler in de private sector (25 jaar), vanaf 2010 verbonden aan ARQ IVP, het Instituut voor Psychotrauma en binnen zijn eigen praktijk (PleasureINC)

Cyril traint o.a. medewerkers in het professioneel omgaan met lastig, intimiderend en agressief gedrag, collegiale opvang en nazorg, secundaire traumatisering (compassiemoeheid), het brede gebied van communicatie en klantgerichtheid. Daarnaast begeleid hij veel individuele medewerkers en teams van opdrachtgevers in het vergroten van hun persoonlijke- en team effectiviteit.

Cyril biedt inzicht en deskundigheid, vergroot de vaardigheden door ervarend leren en het  inzetten van op maat gerichte interventies, die goed aansluiten bij de deelnemers. De medewerkers worden geschoold en krijgen handvatten voor de alternatieven in gedrag en communicatie bij complexe situaties.

Zijn stijl is speels, open, zonder oordeel en respectvol confronterend. Dit zorgt voor een open en veilige leeromgeving waarbij de deelnemers inzicht krijgen in hun eigen gedrag en wat het effect is op de ander. Vandaaruit kijkt Cyril naar de mogelijkheden om het gedragsrepertoire uit te breiden zodat de deelnemer mentaal weerbaarder wordt.

De opdrachten die hij verzorgt zijn zowel uit de profit- als uit de non-profit sector (openbaar vervoer, onderwijs, gemeentes, rijksoverheden, geüniformeerden, financiële dienstverlening, zorginstellingen e.d.).

Cyril ziet je graag bij één van zijn trainingen, seminars of workshops bij KTV.

Hartelijke groet, Cyril

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Integriteit en beroepsattitude
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
0,50
Schrijfopdracht
0,25
Totaal
6,75
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
34070
Categorie
 
Contacturen
6,000
Leesopdracht
0,500
Schrijfopdracht
0,250
Totaal
6,75

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

 

 

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE
 • Maximaal 10 deelnemers
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht je het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij je deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.
 
PRIJSVOORDEEL
Vanaf jouw derde aanmelding voor een trainingsdag binnen één kalenderjaar, krijg je automatisch 30 euro korting bij elke nieuwe aanmelding. Dit kortingssysteem geldt alleen voor trainingen op locatie, niet online.

"Leuke variabele werkvormen en prettig om over tolksituaties te kunnen praten."

"Prettig om te koppelen naar de praktijk."

"Fijne duidelijke manier van uitleg."

"In een situatie waarin ik overrompeld word door mijn gevoelens, weet ik nu wat ik voel en wat ik ermee moet doen."

Secundaire traumatisering en kernkwaliteiten
Datum: 25 jun. 2024
 • PE 6.75
 • van 09:30 tot 17:00
 • 245,- (excl. BTW)
 • Nijkerk