Tweedaagse training 'Tolken als risicoberoep'

De heftigheid van de schokkende verhalen en de emoties van een cliënt, waar de tolk persoonlijk niets mee te maken heeft, kunnen toch diepe impact op de tolk maken.

De tolk wordt mogelijk geconfronteerd met zijn eigen machteloosheid of krijgt de neiging om te gaan helpen. Wanneer die verhalen blijven ‘hangen’ kan dit mogelijk het normale functioneren beïnvloeden en leiden tot allerlei vormen van spanning

Te herkennen, te erkennen en hoe hiermee om te gaan is het fundament van deze 2-daagse, "Tolken als risicoberoep".

Het programma is opgebouwd uit twee losse dagen. Deze zijn complementair aan elkaar.

Trainingsdag 1: Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg
Tijdens deze dag komen onderwerpen aan bod zoals de verschillende vormen van stress en stapeleffecten in relatie tot compassiemoeheid afgewisseld met interactieve werkvormen. Je leert de signalen te herkennen van de spanning, op je lijf, je gedachten en emoties. Je leert dat dit patroon een onderdeel is van wie je bent, de wijze waarop je ermee omgaat soms helpend voor je is maar dat er ook situaties kunnen ontstaan waarbij het niet meer helpend is. Zo krijg je inzicht, handvatten en 'openingen' om het anders te doen. Voor meer informatie, het volledige programma en aanmelding van trainingsdag 1 klik je hier.

Trainingsdag 2:  Je energiebronnen en talenten
Deze dag staat in het teken van verdieping door onder andere zelfkennis om vanuit dit inzicht effectiever te handelen. Je verkrijgt inzicht in talenten en valkuilen, leert je persoonlijke grenzen kennen en bewaken als professional en overeenkomstig te handelen met goede zelfzorg. Voor meer informatie, het volledige programma en aanmelding van trainingsdag 2 klik je hier.

Leesopdracht

Dag 1: 

Voorafgaand aan de training dien je het artikel te lezen, ‘Wat is de betekenis van zelfcompassie en eigenliefde voor je persoonlijke ontwikkeling'.

Dag 2:

Als voorbereiding op het onderdeel Kernkwaliteiten moet de leerstof rondom kernkwaliteiten van Daniel Ofman gelezen worden:

 • Kernkwaliteiten 1
 • Kernkwaliteiten hulpvragen (werkblad)
 • Voorbeelden kwaliteiten

En de '360 graden feedback'

Schrijfopdracht

Dag 1:

Als opmaat voor deze dag en als voorbereiding op het onderwerp ‘Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg’ willen we je vragen om als vooropdracht een situatie vanuit de praktijk te beschrijven waarin je geraakt werd tijdens het tolken. Stel jezelf daarbij de volgende vragen in het zo concreet mogelijk beschrijven van die situatie.

 • Waar was je aan het tolken?
 • Voor wie was je aan het tolken?
 • Wat gebeurde er toen je geraakt werd?
 • Waardoor werd je geraakt: door de persoon of door zijn situatie?
 • Hoe uitte zich dat bij jou?
 • Hoe ben je hiermee omgegaan?
 • Wat zou je willen leren van deze situatie tijdens de training?

De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.

Dag 2:

Met de inzichten verkregen uit de leesopdracht, maak je de vooropdracht '360 graden feedback' 

De docent verzoekt je de vooropdracht uiterlijk twee weken voor de training te uploaden via Mijn KTV én mee te nemen naar de training.

Cyril van Os is gedragstrainer en organisatiecoach (PleasureINC)

Vanaf midden jaren tachtig heeft Cyril een zeer ruime ervaring en kennis opgebouwd op het gebied van verandermanagement, teambuilding, communicatie in complexiteit, intervisie, leidinggeven en persoonlijke ontwikkeling. Dit deed hij o.a. bij een wereldspeler in de private sector (25 jaar), vanaf 2010 verbonden aan ARQ IVP, het Instituut voor Psychotrauma en binnen zijn eigen praktijk (PleasureINC)

Cyril traint o.a. medewerkers in het professioneel omgaan met lastig, intimiderend en agressief gedrag, collegiale opvang en nazorg, secundaire traumatisering (compassiemoeheid), het brede gebied van communicatie en klantgerichtheid. Daarnaast begeleid hij veel individuele medewerkers en teams van opdrachtgevers in het vergroten van hun persoonlijke- en team effectiviteit.

Cyril biedt inzicht en deskundigheid, vergroot de vaardigheden door ervarend leren en het  inzetten van op maat gerichte interventies, die goed aansluiten bij de deelnemers. De medewerkers worden geschoold en krijgen handvatten voor de alternatieven in gedrag en communicatie bij complexe situaties.

Zijn stijl is speels, open, zonder oordeel en respectvol confronterend. Dit zorgt voor een open en veilige leeromgeving waarbij de deelnemers inzicht krijgen in hun eigen gedrag en wat het effect is op de ander. Vandaaruit kijkt Cyril naar de mogelijkheden om het gedragsrepertoire uit te breiden zodat de deelnemer mentaal weerbaarder wordt.

De opdrachten die hij verzorgt zijn zowel uit de profit- als uit de non-profit sector (openbaar vervoer, onderwijs, gemeentes, rijksoverheden, geüniformeerden, financiële dienstverlening, zorginstellingen e.d.).

Cyril ziet je graag bij één van zijn trainingen, seminars of workshops bij KTV.

Hartelijke groet, Cyril

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Integriteit en beroepsattitude
Contacturen
12,00
Voorbereiding
 
Leesopdracht
0,75
Schrijfopdracht
0,50
Totaal
13,25
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
34068 (dag 1) + 34070 (dag 2)
Categorie
 
Contacturen
12,000
Leesopdracht
0,750
Schrijfopdracht
0,500
Totaal
13,25

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Dag 1: Solistisch werken: weerbaar door zelfzorg? 21 mei 2024 09:30u. - 17:00u.
Dag 2: Je energiebronnen en talenten 25 jun. 2024 09:30u. - 17:00u.

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE
 • Maximaal 10 deelnemers per trainingsdag.
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.
 
PRIJSVOORDEEL
 • Vanaf je derde aanmelding voor een trainingsdag binnen één kalenderjaar, krijg je automatisch 30 euro korting bij elke nieuwe aanmelding. Dit kortingssysteem geldt alleen voor trainingen op locatie, niet online.

"Goede dosis van kennisoverdracht en verdieping."

"Prettige, interessante training! De tijd is omgevlogen"

"Fijne leerzame tweedaagse. Geen saaie dagen, maar leuke werkvormen en Cyril is heel enthousiast met een hoop kennis en geduld."

studente
Startdatum: 21 mei 2024
 • PE 13.25
 • van 09:30 tot 17:00
 • 490,- (excl. BTW)
 • Nijkerk